De beschermheilige van Italia Magia

De beschermheilige van Italia MagiaItalië heeft honderden heiligen, in alle soorten en maten. Elk kerkje, elke basiliek, elke duomo pronkt met zijn beschermheilige. In Rome zijn ze niet te tellen. Venetië is de stad van de heilige Marcus, Padua vereert Sint-Antonius, in Bari draait alles rond Sint-Nicolaas. Bijna elke stad of dorp heeft zijn processie, en soms zelfs meer dan één. De lokale heilige wordt dan met veel devotie, muziek en gedruis door de straten gedragen. En de meeste bewoners, ook diegenen die zelden in de kerk komen, zijn erg trots op hùn processie voor hùn heilige.

Ook Verona heeft zijn beschermheilige. San Zeno leefde in de 4e eeuw. Naar hem werd de San Zeno Maggiore genoemd, de romaanse basiliek waar volgens de overlevering ooit nog Romeo en Julia getrouwd zouden zijn. Zeno kwam uit Afrika en schopte het tot bisschop van Verona. De zwarte bisschop schrok er niet voor terug af en toe een mirakel te verrichten of een duivel uit te drijven. Een mooi beeld van San Zeno is nog altijd te zien in de San Zeno-basiliek in Verona.

Een al even merkwaardig beeld kun je aantreffen in een straat vlak bij de San Zeno Maggiore. Deze heilige zonder naam heeft zowaar een enorm hakmes in zijn hoofd zitten. Enkele grappenmakers in de lokale bar hebben al verschillende namen voor hem bedacht. Van San Carlo col Coltello (Sint-Carolus met het mes) tot Pietro il Pazzo (Petrus de Gek). Tja, heilig of niet, sommige Italianen zouden echt álles doen om op te vallen…

Hoe dan ook, dit is geen gewone sint. Dit is een man met gevoel voor “magie”. Precies daarom heeft Italia Magia hem als beschermheilige gekozen. Benvenuti in Italia Magia!

Dit bericht is geplaatst in Verona en getagd , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie