Klein Tibet in Toscane

Italië is een katholiek land, dat weet iedereen. Je zou dus niet meteen verwachten dat een kleine streek in Toscane zoals die van de Amiata wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van diverse spirituele centra en groepen. Eén daarvan tekent zelfs het hele landschap.

Een beetje oostwaarts van Arcidosso, richting Santa Fiora, staat na enkele bochten een pijl naar Merigar. Een zandweggetje slingert zich naar boven langs een dal waarboven vaak de slangenarend cirkelt met in de verte de toppen van het natuurgebied Parco degli Etruschi van Roccalbegna. Het pad eindigt bij het grootste Boeddhistische Dzogchen-centrum van Europa.

Sinds mensenheugenis heet deze plek vlak bij Arcidosso “Klein Tibet”, ook al weet niemand waarom. Op een heuvel aan de overkant, de Monte Labbro, prijkt de toren van Davide Lazzaretti. Deze uit de kerk gebannen “heilige” koos omstreeks 1871 deze plek om er als heremiet te leven. En hij heeft hier nog steeds adepten.

In 1981 was Chögyal Namkhai Norbu op zoek naar een geschikte vaste verblijfplaats voor de eerste Italiaanse Dzogchen-gemeenschap. De naam “Piccolo Tibet”, de toren van Davide, de uitgedoofde vulkaan Amiata en het water van de Albegna vertelden hem dat dit de goede plek was voor zijn plan.

Negen jaar later kwam de Dalai Lama de Gompa inwijden, een prachtige houten tempel die op een rotspunt is gebouwd en aan de binnenkant helemaal met de hand kleurrijk is beschilderd door Tibetaanse monniken en kunstenaars. Mettertijd verschenen er ook stupa’s met relikwieën die met hun witte schittering van heinde en verre opvallen tussen de bomen op de hellingen van de Amiata bij Arcidosso.

Tegelijkertijd werd ook het Internationaal Instituut Shang Shung ingewijd dat inmiddels samen met de uitgeverij Shang Shung Edizioni uitgegroeid is tot de grootste vereniging ter wereld die zich inzet voor het behoud van de Tibetaanse taal en cultuur. Het Instituut verleent studiebeurzen en verzorgt de transcriptie en vertaling van de mondelinge lessen van Chögyal Namkhai Norbu.

Van 15 tot 18 juli 2011 viert Merigar zijn dertigjarig bestaan met grootse feestelijkheden op de pleinen van Arcidosso, Castel del Piano en Santa Fiora. Er worden mandala’s op de pleinen getekend, er wordt gedanst en gesmuld van lekkere gerechten uit de hele wereld. Het beloven vier bijzonder feestelijke en kleurige dagen te worden!

Meer informatie (Italiaans en Engels) op de Merigar 30 blog.

Copyright foto Monte Labbro: Alessandro Landi http://www.alessandrolandi.com/

Foto Gompa: http://www.merigar30blog.com/en/?page_id=2

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Klein Tibet in Toscane

  1. carlo zegt:

    Mooi verhaal Frauke,
    Jaren geleden zagen we dit mooi gebouw in de verte vanuit onze vakantiewoning in Le Macchie,vroegen ons toen af welke functie het had.In Arcidosso bij de informatiedienst gaven ze ons wat info en de reisweg hier naartoe. Hier bij de Merigar werden we er vriendelijk ontvangen en kregen een super goede en gemoedelijke uitleg over de werking.Er verblijven steeds mensen uit alle delen van de wereld.Na de rondleiding werd ons zelfs een maaltijd aangeboden. We voelde ons er wel goed en de vraagtekens die we hadden over dit gebouw werden ook opgelost.

Geef een reactie