Kunst aan de lijn in Venetië

Waslijn in VenetiëDe Biënnale van Venetië loopt nog tot 27 november. Ze bestaat al sinds 1895 en lokt elk jaar duizenden kunstliefhebbers. Naast de internationale kunstbiënnale in de oneven jaren is er de architectuurbiënnale in de even jaren. En dan is er nog het jaarlijkse filmfestival, de Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, het oudste filmfestival ter wereld, van 31 augustus tot 10 september.

Voor wie van hedendaagse kunst houdt is de biënnale een absolute must. De Belgische inzendingen werden dit jaar geselecteerd door de Waalse kunstenaar Angel Vergara, samen met de Vlaming Luc Tuymans. Daarbij komen nog tientallen andere tentoonstellingen in de marge. De bekende Antwerpse kunstverzamelaar Axel Vervoordt mocht voor de derde keer al het Palazzo Fortuny onder handen nemen. Hij realiseerde er een indrukwekkende tentoonstelling met kunstwerken uit alle tijdperken, van de oudheid tot vandaag, onder de titel TRA. Met andere woorden, ART, maar dan achterstevoren.

Venetië is een overweldigende stad met een grote concentratie van eeuwenoude kunstschatten. Het Canal Grande, het San Marcoplein, de imposante palazzo’s, de ontelbare kerken en musea zijn op zich natuurlijk al de moeite waard. Het mooie is dat de oude kunstschatten een dialoog aangaan met de nieuwe, meest avant-gardistische hedendaagse kunstwerken, zoals in het Palazzo Grassi of het Palazzo Fortuny.

Maar de dogenstad heeft ook een grote concentratie aan toeristen. Héél veel toeristen, waarvan sommigen meer geïnteresseerd zijn in de souvenirwinkels en kraampjes met onvervalste Venetiaanse kitch ‘Made in China’ dan in de authentieke kunstwerken. Voor elk wat wils!

Waslijn met pluEen tip voor wie de drukte wil ontvluchten: ga naar Castello, een volkswijk vlak bij de Giardini. Je vindt er geen musea, geen kerken of paleizen, weinig of geen cafés of restaurants… En toch is hier – voor wie zijn ogen de kost geeft – veel te zien: gewone Venetianen, kanaaltjes (zonder gondels!) en steegjes met verweerde, afbladderende muren die door de tijd werden getransformeerd tot abstracte kunstwerken. In Castello vind je ook de meest verrassende composities gemaakt door anonieme Venetianen, gewoon in de smalle straatjes en gedempte kanaaltjes. Spontane creaties met kleurige Italiaanse waslijnen, huis na huis, straat na straat. Pure volkskunst, gratis voor niks.

Meer over de Biënnale van Venetië.

Meer over het Museo Fortuny.

Meer over TRA.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Venetië en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie