Pelgrims en straaljagers in Bari

Aankomst van Sint-Nicolaas in BariWaarom vieren wij Sinterklaas op 6 december en de inwoners van Bari op 8 mei? Omdat de Sint elk jaar weer op 8 mei in Bari voet aan wal zet. Nu ziet de Italiaanse Sint-Nicolaas er wel wat anders uit dan onze Sint. Geen lange witte baard, geen mijter. Hij heeft zelfs een vrij donkere huidskleur. Maar het is wel de echte Sint-Nicolaas van wie het stoffelijk overschot al eeuwen in de basiliek van Bari wordt bewaard.

Bari is de hoofdstad van Apulië (Puglia). De stad bestaat uit een modern gedeelte met brede, rechte lanen en een oude wijk met een wirwar van smalle straatjes en steegjes. Wanneer de Sint-Nicolaasprocessie hier door de straten trekt, is het elk jaar weer over de koppen lopen. Sint-Nicolaas is trouwens niet alleen de beschermheilige van Bari maar ook van alle kinderen, van de zeelieden en van de Russisch-orthodoxe Kerk. Er komen dan ook elk jaar weer heel wat pelgrims uit de Slavische landen naar Bari.

Hoe kwam Sint-Nicolaas nu hier terecht? In 1087 hoorden enkele kooplieden dat de Venetianen van plan waren de relikwieën van de heilige te gaan roven in Myra, in Turkije. En dat terwijl Nicolaas tijdens zijn verblijf in Bari in de 4e eeuw hùn stad had aangeduid als zijn laatste rustplaats! Dat konden ze niet laten gebeuren. Ze vertrokken naar Myra, verschalkten de Venetianen én de moslims en gingen aan de haal met het lichaam van de heilige. Op 8 mei 1087 kwamen ze met hùn “San Nicola” aan in de stad. Het was een belangrijk evenement voor Bari, zowel vanuit commercieel als vanuit religieus oogpunt. In datzelfde jaar nog werd begonnen met de bouw van de Sint-Nicolaasbasiliek, een majestueus bouwwerk in Apulisch-Romaanse stijl.

Elk jaar weer wordt het feest van San Nicola uitgebreid gevierd. Die feesten duren verscheidene dagen. Ik maakte alleen het hoogtepunt mee, op 8 mei 2011. Vóór het ochtendkrieken, om 4.30 u, gaan de poorten van de basiliek open. Een stoet pelgrims passeert biddend en zingend langs het graf in de crypte. Om 7 uur, na ettelijke misvieringen, wordt een groot beeld van de heilige uit de basiliek gehaald en door de stad gedragen, omstuwd door katholieke zowel als Russisch-orthodoxe gelovigen. Langzaam wurmt de processie zich door de nauwe straatjes, langs de kermiskramen aan de haven. Uiteindelijk gaat de heilige samen met een groepje prominenten aan boord van zijn boot voor een tochtje op zee, beschermd door de carabinieri en omcirkeld door plezierbootjes.

In de loop van de namiddag wordt de stad overspoeld door een bonte menigte kerk- en kermisgangers. Duizenden mensen wachten op de blijde herintrede van San Nicola. Maar eerst volgt nog een langgerekt saluut door een team stuntvliegers van de Italiaanse luchtmacht. Ter ere van de heilige en ook een beetje naar aanleiding van 150 jaar Italië schilderen ze een enorm kruis, een hart en ten slotte ook de Italiaanse vlag in de blauwe hemel. Daarna zet San Nicola opnieuw voet aan wal. In een uitgelaten sfeer wordt hij weer naar de basiliek gedragen. San Nicola is terug! Het grote volksfeest kan beginnen.

Dit bericht is geplaatst in Apulië, Italië van buiten en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie