Arena van Verona binnenstebuiten

Arena van VeronaEen van de markantste gebouwen van Verona is de Arena op de Piazza Bra. Dit gigantische amfitheater uit de 1e eeuw na Christus heeft een uitstekende akoestiek. Sinds 1913 vindt hier dan ook elke zomer het wereldberoemde operafestival plaats.

De Arena biedt plaats aan zo’n 20.000 toeschouwers. Behalve opera zijn er ook regelmatig jazz- en rockconcerten. De tickets zijn vrij duur, maar je kunt ook gewoon op een bankje of een terras op het plein naast de Arena gaan zitten. Je ziet dan natuurlijk niets van het spektakel, maar je kunt wel bijna alles horen. Toen ik er enkele jaren geleden passeerde, was er net een concert van Carlos Santana aan de gang. De elektrische gitaren waren tot ver buiten de piazza te horen.

Arena VeronaDe decors van de opera’s hebben vaak enorme afmetingen. Daardoor kunnen ze bij wissels van voorstellingen wel eens in de weg staan. Soms is er ook te weinig ruimte om alles in de coulissen op te bergen. Maar daar hebben ze in Verona een heel simpele oplossing voor: de Arena wordt gewoon binnenstebuiten gekeerd. De Romeinse strijdwagens, Egyptische tempels, kasteeltorens, leeuwen, sfinksen en paarden worden naar buiten gereden en zolang dat nodig is op de Piazza Bra geparkeerd. Wat meteen goed is voor een gratis tentoonstelling van unieke operadecors.

2011 is het jaar van Aida, Nabucco, La Traviata, La Bohème en de onvermijdelijke Romeo en Julia. Want Verona is en blijft natuurlijk de stad van “Romeo e Giulietta”. Het Operafestival van Verona loopt nog tot 3 september in de Arena van Verona. Daarna is het de beurt aan… Zucchero.

-

Meer info op de officiële website van de Arena van Verona en de site van het 89e Operafestival van Verona.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Verona en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie