Hemelse muziek in Toscane

Sant'Anna in CamprenaWat hebben de Belgische dirigent Philippe Herreweghe en de Britse cineast Anthony Minghella met elkaar gemeen? Het antwoord is  Sant’Anna in Camprena, een 15e-eeuws klooster op enkele kilometers van Pienza, in Toscane.

Toscane heeft een schat aan kloosters en abdijen: Sant’Antimo, Monte Oliveto Maggiore, Abbazia San Salvatore… Vreemd genoeg wordt Sant’Anna in Camprena vaak over het hoofd gezien. Dit benedictijnenklooster, in de bossen tussen Castelmuzio en Pienza, is architecturaal gezien misschien niet zo indrukwekkend als de abdij van Sant’Antimo in Montalcino. Maar Sant’Anna in Camprena heeft voor de kunstliefhebbers wel enkele extra’s in petto.

Paters of monniken zijn hier al lang niet meer te bespeuren. Sant’Anna in Camprena is omgevormd tot een sfeervolle agriturismo waar in de zomer ook allerlei workshops worden georganiseerd: tekenen, schilderen, fotografie, muziek… Het is dan ook een inspirerende plek. Een deel van de gebouwen is ’s namiddags vrij toegankelijk, ook voor wie hier niet overnacht of geen cursus volgt. Vergeet niet in de refter te gaan kijken naar de fresco’s van Giovanni Antonio Bazzi, ook bekend als “Sodoma”. Of laat u verrassen door de rustgevende binnentuin met het weidse uitzicht over de groene heuvels.

Ook Pienza is de moeite waard. Het stadje dankt zijn naam aan Enea Silvio Piccolomini, de latere paus Pius II. In de 15e eeuw gaf hij de opdracht zijn geboortedorp Corsignano te transformeren tot Pienza, “de stad van Pius”. Het dorp werd in korte tijd omgevormd tot een homogene renaissancestad. Ook al werd zijn “ideale stad” niet door iedereen even enthousiast onthaald, toch kreeg ze uiteindelijk de titel “Unesco Werelderfgoed”. Overdag kan het er behoorlijk druk zijn, maar in de avonduren en vooral ’s ochtends, als de omringende heuvels met hun slanke cipressen nog in nevelen gehuld zijn, heerst hier een weldoende sfeer.

Terug naar Sant’Anna in Camprena, waar de sfeer nog vrediger en authentieker is. Dat weten de filmmakers maar al te goed. Zo fungeerde het klooster onder meer als decor voor verschillende scènes in de met negen Oscars bekroonde film “The English Patient” van Anthony Minghella, een Brit met Italiaans-Schotse roots. Wie de film gezien heeft, zal zeker enkele locaties herkennen.

En dan is er nog Philippe Herreweghe. Sant’Anna in Camprena is een van zijn lievelingsplekken in Italië. De gerenommeerde Belgische dirigent is niet alleen bekend van de Bach Academie en het Collegium Vocale. Hij is ook een van de oprichters van de Accademia delle Crete Senesi. Met deze “Academie van de kleiheuvels van Siena” organiseert hij in Sant’Anna in Camprena en omgeving elk jaar een reeks hemelse concerten. Een muzikaal evenement op topniveau.

Meer info op de site van de Accademia delle Crete Senesi.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Toscane en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie