Panzanella, dagelijkse kost uit Toscane

Brood is het belangrijkste ingrediënt van enkele van de beroemdste Toscaanse broodrecepten zoals panzanellaacqua cotta en pappa al pomodoro. Meer in het bijzonder het ongezouten “pane rustico” waarover vele toeristen in Toscane klagen dat het na één dag al taai is.

Panzanella is onze zomerkost bij uitstek. Voor deze broodsalade, zoals Onno Kleyn hem noemt, laat je oud brood in water weken totdat het doornat is. Dan pers je het heel goed uit en verkruimel je het in een schaal. Vervolgens hussel je er de rauwe of gekookte groenten in die je hebt. Dat breng je op smaak met wijnazijn, olijfolie, zout en basilicum.

In zijn panzanella voegt Jeroen Meus er ook ansjovis of mozzarella aan toe, maar oorspronkelijk deden de mensen er alleen de eetbare plantjes in die hier gewoon in het wild groeien. Wie het zich kon veroorloven, voegde daar een stukje ui en tomaat aan toe. Zo is de Romeinse panzanella-versie ontstaan, een met water en wijnazijn besprenkelde boterham met stukjes tomaat, ui, olijfolie, zout en basilicum.

Maak u dus geen zorgen over het taaie pane rustico. Het is hier doodnormaal om een “stukje” brood of “un pezzo di pane” te kopen. Bovendien kunt u het brood dat overblijft aan het einde van de vakantie gewoon mee naar huis nemen. Hoe ouder en taaier het wordt, hoe “echter” het Italiaanse gerecht smaakt dat u er thuis mee bereidt!

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie