Salaiola viert feest

 1. Een kennismakingsles Yantra Yoga
 2. Experimenteren met lichaam en stem, dans en theater “Tussen hemel en aarde”
 3. Een toneelopvoering rondom het thema “Hoe meer je slaapt, hoe meer je verdient”
 4. Een theesalon in de tuin rondom het thema “Handwerk als uitdrukking van vrouwelijke energie”
 5. Proeven van holistische technieken: Ayurvedische en Tibetaanse Kunye-massage
 6. Een demonstratie Tai Chi
 7. Een optreden van een pizzica-band uit Grosseto
 8. Smullen van lasagne en Toscaanse worst onder de open hemel

Een dergelijk programma verwacht je niet meteen in een onooglijk bergdorpje met maar zestig inwoners en niet eens een winkel. Toch is dit het unieke aanbod van het jaarlijkse Festa della Luna of Maanfeest dat dit jaar is gepland voor zondag 24 juli. Het wordt georganiseerd door de Associazione Culturale l’Aquilaia,  in Salaiola, een plaatsje dat bij Arcidosso hoort, aan de voet van de Amiata-berg in Toscane.

Met amper acht mensen verzorgen we elk jaar dit evenement dat de Italiaanse pers haalde als voorbeeld van de manier waarop hardnekkige vrijwilligers erin slagen om weer leven te blazen in een uitstervend bergdorp zoals Salaiola.

Tien jaar geleden moesten wij, de inwoners van Salaiola, kiezen: oogluikend toelaten dat ons leegstaande schoolgebouwtje openbaar werd verkocht of zelf een vereniging oprichten om een andere bestemming aan het gebouw te geven. We kozen voor de laatste optie en gaven aan de vereniging de naam Aquilaia, de berg die bij ons plaatsje hoort. Alle verenigingen die sindsdien in de andere gehuchten van Arcidosso zijn ontstaan, volgden ons voorbeeld en dragen nu de naam van “hun” berg.

Voor het geval dat u zin hebt om langs te komen op 24 juli: benvenuti!

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Salaiola viert feest

 1. Carlo zegt:

  mooi verhaal van dit mooie dorpje ;-)

Geef een reactie