Belgische koning in de wolken

Museum in de wolken“Komt u voor de koning?” informeert de man aan wie ik de weg vraag. “De koning der Belgen” verduidelijkt hij. “Koning Albert? Nee, ik kom wel uit België,” zeg ik, “maar ik zoek gewoon de weg naar het Museum in de wolken.” Hij glimlacht: “De koning verwacht u al. Laat uw auto maar aan de slagboom staan en volg daar het pad naar boven. Reken op zo’n twee uurtjes.”

Het “Museo nelle nuvole” – Museum in de wolken – is het hoogst gelegen museum van Italië. Het ligt op 2181 meter, boven op de Monte Rite, bij Cibiana di Cadore, in de Dolomieten. Thema: alpinisme. Hoewel de lucht grijs is en het blijft miezeren, besluit ik de klim toch maar te wagen.

“De Dolomieten zijn het meest indrukwekkende bouwwerk ter wereld”, zei ooit de Franse architect Le Corbusier. De Italiaanse alpinist-ecologist Reinhold Messner is het volledig met hem eens. Messner beklom de hoogste bergtoppen in de vijf continenten, inclusief alle achtduizenders in de Himalaya. Hij trok te voet door Tibet, de Gobiwoestijn, de Noordpool en de Zuidpool. Om uiteindelijk terug te keren naar zijn geboortestreek in de Dolomieten. Sinds enkele jaren concentreert hij zich op zijn MMM, het Messner Mountain Museum.

De 67-jarige Messner mag dan wel geen bergen meer beklimmen, hij kan nog altijd bergen verzetten. Zo omvat zijn MMM niet één maar vijf musea, elk met een eigen thematiek. Eén daarvan is het MMM Dolomites of Museum in de wolken.

Na een klim van ruim 2 uur kom ik puffend boven. Het eerste wat ik zie… is een kleine bar waarvoor een 4×4 geparkeerd staat. Voor de medewerkers van het museum en de bar is er blijkbaar een pendelbusje dat dagelijks enkele keren over een steile, hobbelige bergweg heen en weer rijdt. De buitenkant van het museum, een voormalig fort van het leger dat Messner liet verbouwen met respect voor de omgeving, is vrij onopvallend.

Museum in de wolkenBinnen is alles wit: één lange witte gang met aan weerszijden een reeks kamers. Behalve schilderijen, boeken, tekeningen, foto’s en videobeelden over de geschiedenis van het alpinisme, worden er ook allerlei gereedschappen tentoongesteld. In een van de zaaltjes hangen de touwen en het klimgereedschap van een alpinist die het met zijn leven moest bekopen. En ja, in een vitrinekast liggen enkele oude foto’s en een handgeschreven brief van Koning Albert I. Uit de documenten blijkt dat de vroegere Koning der Belgen hier bijna een eeuw geleden regelmatig kwam klimmen. Tot zijn passie ook hem fataal werd, al was dat niet hier maar in de Belgische Ardennen.

De locatie en het gebouw, deels versmolten met de rotsen, geven het geheel een bijzondere dimensie. Op het dak, waar vroeger observatiekoepels stonden, staan nu veelkantige constructies van staal en glas, zodat de bezoekers van binnen uit de bergtoppen kunnen zien. Of de wolken. “Jammer van het weer,” zegt de vrouw aan de balie. “Anders had u zeker ook de jaks hier vlakbij kunnen gaan bekijken.” De Tibetaanse runderen die Messner kweekt – een van zijn ecologische projecten – voelen zich bij dit weer zeker in hun nopjes.

Tijd om af te dalen. Als ik weer buiten sta, miezert het nog steeds. Geen jaks. Geen bergtoppen. Het Museum in de wolken heeft zijn naam niet gestolen.

-

Meer info (Italiaans, Duits, Engels) op de website van het MMM.

Interview met Reinhold Messner (Nederlands) op Historiën.

Dit bericht is geplaatst in Dolomieten, Italië van buiten en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie