Duits clowntheater in Toscane

Dit jaar huldigen twee stadjes in Toscane een stel Duitse clowns. Jorg en Angelika schreven met hun clowntheater Schabernack een bijzonder stukje geschiedenis van de Amiata. En van Mercantia, een internationaal festival voor straatartiesten in Certaldo in de provincie Firenze.

1981. De verbijsterde inwoners van Selvena in de Amiata zien opeens een Duitse circuswagen in het dorp verschijnen. Achter het stuur van een veel te lichte tractor probeert een twintigjarig zwanger meisje vergeefs de steile straat te beklimmen. Naast haar zit een jongen met veel krullen maar zonder rijbewijs.

Wat later sleept een boer met zijn eigen tractor de oude woonwagen de berg op. De “camping” die het stel heeft gehuurd voor een internationale workshop clowntheater met meer dan honderd deelnemers blijkt een grasveld met twee wc-hokjes te zijn.

De voetbalwedstrijd tussen Selvena en de clowns van Schabernack enkele weken later wordt legendarisch. Al bij de vijfde spelminuut dragen enkele knettergekke verplegers diverse spelers van het veld. Het regent fratsen op de hoofden van voetballers en publiek. In een mum van tijd zijn de “echte” en de “clowns tegen wil en dank” niet meer van elkaar te onderscheiden.

Schabernack is ook onlosmakelijk verbonden met Mercantia. Dit jaarlijkse festival voor straatartiesten vindt al 24 jaar lang plaats in Certaldo bij Firenze. Jorg en Angelika waren er vanaf het begin bij. Dochter Sarah, eerder actrice en zangeres dan clown, zwaait er de scepter over honderden straatartiesten die uit heel Europa komen.

Maar de thuisbasis van Schabernack is Montelaterone bij Arcidosso. Hier heeft het gezelschap een eet- en theaterkelder met de meest ongeloofwaardige kelners. Ze spelen op trompetten, declameren gedichten en zingen liederen van Brecht terwijl het publiek geniet van Duitse en Toscaanse gerechten. Een van de belangrijkste acteurs is Angelika’s hond, die zelfs al op de planken van het theater in Arcidosso stond. Lachen geblazen!

-

Schabernack in het Duits en in het Italiaans

Mercantia 2011

Een hatelijk duo!

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie