Ferragosto en het weer in de Amiata

Sommige toeristen denken dat het in Italië altijd en overal warm is. Maar ze vergeten dat Italië heel groot en geografisch erg verschillend is. In de paasvakantie brengen ze hun badpak mee, en vervolgens klagen ze dat het hier “niet warmer is dan thuis”.

De Amiata, in het zuiden van Toscane waar ik woon, is bijna 2000 meter hoog. Dus is het hier koud in de winter en warm in de zomer. Maar de lente- en herfsttemperaturen zijn hier net zo grillig als in België of Nederland. En de herfst kan al vroeg beginnen, met een mix van warme en koude dagen.

Toch schijnt de zon hier vaker dan in de lage landen. En ze is ook mooier. Het verschil zit hem in de andere stand van dit hemellichaam ten opzichte van de aarde. Toen ik voor het eerst de ondergaande zon als een reusachtige vuurbol pal boven mijn huis zag staan, dacht ik echt dat er iets heel ergs ging gebeuren! Het licht van de Italiaanse zon is ook heel intens. En dat schenkt aan de natuur de prachtige kleuren van de beroemde Italiaanse landschappen, in het bijzonder in Toscane.

In onze streek valt 15 augustus samen met een keerpunt in het zomerseizoen. Vanaf Ferragosto, zoals die hoogdag hier heet, is er in de Amiata kans op onweer en regen en wordt het frisser. Twintig jaar geleden geloofde ik de mensen niet als ze op 15 augustus zelfverzekerd beweerden dat het einde van de zomer nabij was. Maar ze hebben gelijk, weet ik nu. Al eeuwenlang!

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie