Knoflook, adders en opium

Testa d'OroDe Rialtobrug in Venetië is een bekende toeristische trekpleister. De brug biedt een prachtig uitzicht op het grootse Canal Grande met zijn imposante palazzi. Maar het hoeft niet altijd groot of groots te zijn. Zo vind je in deze buurt ook heel wat kleine, verrassende details die Venetië tot zo’n wonderlijke stad maken.

La Testa d’Oro” is een van die typisch Venetiaanse “details” waaraan een heel verhaal verbonden is. Dit met laurier omkranste gouden hoofd hangt op enkele meters van de Rialtobrug, boven de deur van een apotheek met dezelfde naam. Veel voorbijgangers, in beslag genomen door de winkels en de kraampjes in de Salizada Pio X, merken het in een vreemde schaal gevatte hoofd niet eens op. Het hangt ook vrij hoog, alsof het neerkijkt op de krioelende drukte bij de brug.

“La Testa d’Oro” zou volgens sommige bronnen verwijzen naar Andromachus, de arts van keizer Nero. Onder het beeld is nog vaag een Latijnse inscriptie te zien met de woorden “Theriaca Andromachi”. Deze “teriakel” of “triakel van Andromachus” was een oud wondermiddel uit China, dat via de zijderoute in de 13e eeuw in Venetië was terechtgekomen. In Europa zou de geheime formule zelfs alleen bekend geweest zijn bij enkele geprivilegieerde Venetianen.

De triakel van Andromachus was zeer gegeerd in een stad die vergeven was van de ratten en regelmatig geplaagd werd door ziekten zoals pest en cholera. Het middel werd onder meer gebruikt tegen vergiftigingen en beten van allerlei dieren, maar er werden nog veel andere magische krachten aan toegeschreven. Het had een zeer complexe samenstelling en bevatte tal van bijzondere kruiden en geheime bestanddelen. Maar de meest opvallende ingrediënten waren knoflook, gemalen adders… en opium.

Vanuit Venetië werd dit wondermiddel geëxporteerd naar de rest van Europa. In de dogenstad zelf mocht het alleen geproduceerd worden in een beperkt aantal apotheken, en dit maar één keer per jaar. Alleen de apotheek “La Testa d’Oro” aan de Rialtobrug had een vergunning voor drie producties per jaar. Later, in de 18e en 19e eeuw, was het Gouden Hoofd zelfs de enige plek waar het medicijn nog verkocht werd. Geen wonder dat het Gouden Hoofd nog tot lang in de 20e eeuw… gouden zaken deed.

-

Meer over Venetië: Cyclopen in Venetië en Kunst aan de lijn in Venetië.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Venetië en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie