Naaldkant van Burano

Op 25 juni ging het Museo del Merletto, het naaldkantmuseum, op het eiland Burano bij Venetië weer open. Het museum was enkele jaren gesloten geweest wegens restauratiewerkzaamheden.

Burano en Murano liggen vlak bij Venetië. Zoals Murano bekend is om zijn glaswerk, zo is Burano beroemd om zijn naaldkant. Van 1872 tot 1970 was er een kantschool gevestigd die onder meer werd gesteund door koningin Margherita di Savoia aan wie de beroemde Italiaanse pizza margherita is opgedragen.

Het Museo del Merletto is vrij klein, maar heel interessant voor wie nader kennis wil maken met de geschiedenis van de kant van Burano en de Venetiaanse naald- en kloskant in het algemeen. De goedkopere en snellere naaldkant – het enige wat je ervoor nodig hebt, zijn een naald, een draad en vlijtige handen – groeide in de loop der eeuwen uit tot een echte vorm van kunst. Vandaag worden er zelfs juwelen mee gemaakt, in combinatie met goud- en zilverdraad.

In het kantmuseum van Burano zijn meer dan 150 prachtige kantwerkstukken te bewonderen uit een periode van de zestiende tot de twintigste eeuw, naast historische documenten, kledingstukken, video’s en foto’s. Op elke openingsdag kunt u er ook enkele kantnaaisters aan het werk zien die deze kunstarbeid nog steeds – of opnieuw – uitoefenen.

Van 1 april tot en met 31 oktober is het museum elke dag open van 10 tot 18 uur. Tussen 1 november en 31 maart sluit het om 17 uur.

Museo del Merletto di Burano

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Venetië en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Naaldkant van Burano

  1. Interessant artikel en leuk te lezen dat er nu weer eens aandacht besteed wordt aan het museum Del Merletto. Ik ben er voor het laatst een aantal jaren geleden tijdens één van mijn trips naar Venetie geweest en ik moet zeggen dat dit museum zeker de moeite waardis. Het geeft een goede indruk van de historie en het leven op burano. Op mijn website Ontdek Venetie heb ik ook een kort artikel geschreven over dit museum. Succes met je leuke website.
    Groetjes

    Chalotte

Geef een reactie