De klokopwinder van Arcidosso

Zoals veel andere stadjes in Toscane dateert Arcidosso, waartoe mijn woonplaats Salaiola hoort, uit de middeleeuwen. Sporen daarvan zijn onder andere de burcht, de enorme Rocca Aldobrandeschi en drie stadspoorten. De middeleeuwse Porta del Mezzo werd echter in 1851 “gemoderniseerd”. Omdat er toen een toren met een stadsuurwerk en een klok aan werd toegevoegd, heet de poort sindsdien Porta dell’Orologio.

Een tijdje geleden ontdekte ik bij toeval dat Ugo, de man van een vriendin, elke dag het mechanisme van dat torenuurwerk in Arcidosso opwindt. Met de hand! Die taak nam hij op zich na het overlijden van zijn voorganger die bijna achttien jaar lang klokopwinder was geweest. Tot grote ergernis van mijn vriendin, want sindsdien weigert Ugo om langer dan één dag vakantie te nemen.

De geschiedenis van het stadsuurwerk is niet helemaal duidelijk. Het bedrijf Toninelli waarvan de naam op de binnenwijzerplaat vermeld staat, werd vooral in de twintigste eeuw bekend omdat het enkele van de oudste stadsuurwerken in Toscane reconstrueerde. Toen de geallieerden in 1944 de toren van Arcidosso bombardeerden, bleef alleen de voorgevel overeind staan en moest de achterkant van de toren worden heropgebouwd. Of het uurwerk intact bleef , is niet duidelijk, maar de aandrijfgewichten werden in elk geval vervangen. Op dit ogenblik hangen er nog steeds de met cement gevulde conservenblikken uit de oorlogstijd aan…

Ugo, de klokopwinder, toonde mij trots “zijn” mechanisch uurwerk. Bijna niemand van zijn stadsgenoten beseft dat de stadsklok netjes het juiste uur slaat omdat hij twee keer per dag de stad doorkruist, honderd trappen opklimt, met de opwindas de loodzware gewichten optrekt die het mechanisme opwinden en het raderwerk smeert. En dat puur voor zijn plezier, want niemand betaalt hem ervoor…

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op De klokopwinder van Arcidosso

  1. Maaikel Cré zegt:

    Een klein, maar supermooi verhaal!
    Dat zoiets nog bestaat in deze tijd!
    Ik neem aan dat Ugo, de nobele man, met pensioen is?

  2. Hoi, hij is inderdaad met pensioen. Zijn verhaal, of liever de foto’s, hebben ook opschudding veroorzaakt in Arcidosso en … in zijn familie! Ik heb net vernomen dat hij eindelijk ingestemd heeft om liefst 2 weken op vakantie te gaan en zijn taak aan iemand anders over te laten!

Geef een reactie