Op bezoek in de Vrije Republiek Alcatraz

Alcatraz ingangBij het woord Alcatraz denken de meeste mensen wellicht aan de legendarische gevangenis in Amerika. Maar er is nog een heel ander Alcatraz, niet zo ver van Perugia, de hoofdstad van Umbrië. De “Vrije Republiek Alcatraz” is een sociaal-artistiek project van Jacopo Fo, de zoon van schrijver en Nobelprijswinnaar Dario Fo.

Italia Magia ging op bezoek in de “Libera Repubblica di Alcatraz”, een 440 ha grote republiek die onlangs haar 30e verjaardag vierde. Alcatraz, ook wel “Libera Università di Alcatraz” genoemd, is een succesvol sociaal-ecologisch experiment, mede dankzij de inzet van Jacopo’s levensgezellin Eleonora Albanese en de steun van vader Dario Fo en moeder Franca Rame.

Duizendpoot Jacopo Fo is al jaren actief op de meest diverse terreinen: politiek, theater, schilderkunst, milieubescherming… Hij schrijft romans, maar ook boeken over filosofie, psychologie, opvoeding, ecologie en duurzame economie vanuit een heel eigen visie. Opvallend is ook zijn heel persoonlijke stijl, gekenmerkt door een “Fo-iaanse” mix van vrolijke ernst en serieus absurdisme. Punt 1 van de statuten van Alcatraz is veelzeggend: “Het leven is mooi, maar de spaghetti kan beter!”

AffrescoIn het centrum van Alcatraz vinden we een informatiebureau, een ecohuis, een bar-restaurant, een kleine videostudio, een winkel en een zaaltje voor cursussen en feesten. Dieper in de heuvels zijn er nog meer gebouwen, enkele gastenverblijven en twee zwembaden. We snuisteren wat in het winkeltje en zien een uitgebreide collectie boeken en dvd’s van en over Dario Fo. Maar er zijn ook boeken, cd’s, dvd’s en kunstwerken van Jacopo Fo en kleurige schilderijen en T-shirts van Eleonora Albanese. De echte fans kunnen hier zelfs postzegels of een paspoort van de Vrije Republiek Alcatraz kopen!

Alcatraz organiseert allerlei cursussen. Een vaste waarde is de cursus “yoga demenziale” (absurde yoga) van Jacopo Fo. Maar er zijn ook workshops met schrijvers zoals Stefano Benni en panelgesprekken met Carlo Petrini, de bezieler van de Slow Food Movement. Het restaurant biedt trouwens een uitgebreid en uitstekend buffet op basis van lokale, biologische producten.

Volg je een meerdaagse cursus, dan kun je een vakantiehuisje huren. Of je kunt gewoon je tentje opzetten. In de zomer zijn er speciale activiteiten voor ouders met kinderen, van creatieve ateliers tot paardrijlessen en natuurexploratie. Tijdens het schooljaar ligt de focus op de ontvangst van klassen.

Alcatraz arteTerwijl we praten met Jacopo Fo, zitten enkele ouders met hun kinderen buiten te eten aan lange, kleurig beschilderde tafels. Een meisje komt ons spontaan laten zien wat ze geschilderd en geboetseerd heeft. Zelfs in de verste en stilste uithoeken van de Vrije Republiek Alcatraz ontdekken we kleurige kunstwerken. Ook de grote houten windklok, een bekend beeld van Dario Fo, vond hier een plaatsje. Toch zijn Jacopo Fo en zijn kompanen geen bouwers van luchtkastelen. Op een heuvel enkele kilometers verder werd enkele weken geleden gestart met de bouw van een “ecovillaggio solare”, een compleet ecologisch dorp op zonne-energie met niet minder dan 60 wooneenheden. In 2012 moeten de eerste huizen klaar zijn.

In de omliggende dorpjes worden al jaren verhalen verteld over de Fo’s en over “de hippies van Alcatraz”. Maar: “Wij zijn géén hippies. Dit is géén commune. En zeker geen sekte!” benadrukt Jacopo. “Dit is gewoon een agriturismo. Maar geen gewone agriturismo.”

Vanwaar die naam “Vrije Republiek Alcatraz”? Dat heeft te maken met “lo spirito della contraddizione”, antwoordt Jacopo. “Wij zijn dwarsliggers. Maar we weten wel waar we mee bezig zijn. Ach, je zou ons ook kunnen omschrijven als een vrije associatie van burgers die houden van een goed leven, goede manieren en goede spaghetti!”

Dat laatste is voor Jacopo Fo duidelijk van groot belang. En die goede spaghetti betekent niet alleen lekker en gezond eten, maar ook sociale bewogenheid en ecologisch bewustzijn, in combinatie met moderne technologieën zoals internet en zonne-energie. En niet te vergeten: een flinke dosis kunst, humor én magie.

-

Meer info (Italiaans) op de website van Alcatraz, de blog van Jacopo Fo, de site van Eleonora Albanese en de site van Ecovillagio Solare,

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Umbrië en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Op bezoek in de Vrije Republiek Alcatraz

  1. Maaikel Cré zegt:

    Dit is werkelijk een pareltje van een initiatief! Meraviglioso! Favoloso!
    Ik hoop daar eens te geraken. Misschien in combinatie met het zeer kleinschalige oude muziek-festivalletje dat maestro Van Herreweghe iedere zomer organiseert in Umbrië (of is het in Toscane?)(Dit verdient ook een artikeltje!!)

  2. Joris Wouters zegt:

    Over dat festivalletje van Maestro Van Herreweghe heb ik het al gehad. Zie “Hemelse muziek in Toscane”!
    http://italiamagia.com/2011/07/hemelse-muziek-in-toscane/

Geef een reactie