Verrassende verkeerstekens

PerugiaFirenze, Perugia, Rome… In steeds meer steden zag je ze de voorbije maanden verschijnen. Het stopbord met het zwarte mannetje dat aan de haal gaat met de witte balk, de eenrichtingspijl met het aureooltje en nog veel andere “interventies”. De man achter deze borden is Clet, een kunstenaar uit Florence.

Clet Abraham – kortweg Clet – werkt met sjablonen die hij op de borden kleeft, bij voorkeur ‘s nachts. Brengen die borden de automobilisten niet in de war? “Ik denk het niet,” zegt de kunstenaar, “ze blijven toch goed herkenbaar.” En wat is de bedoeling? “Elke stad hangt tegenwoordig vol met verkeersborden. Ik geef enkele van die borden gewoon een extra dimensie, een nieuwe betekenis. Ik zorg voor wat ironie in de stad.”

Fietsers uitgezonderdHet probleem is dat de door Clet bewerkte borden erg populair worden en dat sommige fans ze als collector’s items gaan beschouwen. “Er verdwijnen er steeds meer,” zegt hij. “En dat is jammer. Het brengt de veiligheid in gevaar. En het is ook in tegenspraak met mijn visie. Ik wil net de kunst naar de man in de straat te brengen.” Ondertussen maakt hij ook borden op bestelling en worden er rond de “gecletiseerde” borden zelfs feestjes en performances georganiseerd.

Clet maakt ook schilderijen en beelden. Begin 2011 verraste hij de Fiorentijnen met “L’uomo Comune” (de gewone man), een beeld dat zomaar ineens op een pijler van een brug over de Arno stond. Een levensgroot beeld van een man met één been op de brug en het andere been hoog boven de rivier.

“Een provocatie,” geeft Clet toe, “want ik had natuurlijk geen vergunning om dat beeld daar te zetten. Maar ik had het stevig vastgemaakt. Het was veilig.” En hoe reageerde de overheid? “Het beeld heeft er ongeveer een week gestaan. Toen hebben ze het in beslag genomen. Na enkele maanden heb ik het teruggekregen, op voorwaarde dat ik het niet terugzette. Ondertussen hebben de mensen van het Parco dei Renai, een recreatiedomein vlakbij Florence, het beeld aangekocht. Het staat nu midden in een meer. De gewone man is terug, en hij kan nu zelfs op het water lopen.”

-

Meer info (Italiaans): kort interview met Clet op Youtube

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Toscane en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Verrassende verkeerstekens

  1. Lehti Paul zegt:

    Dit is nieuw voor mij. Vind het mooi, simpel en creatief. Misschien is dit de reden dat l’Italia nog steeds mijn hart steelt. Ook de hype die er rond zo’n fenomeen ontstaat. Echt fantastisch. Italië op z’n best. Dankjewel.

Geef een reactie