Vrouwen winnen de Palio van Castel del Piano

In de kamer van mijn dochter pronken een vijftiental wedstrijdbekers omdat haar vader diverse palio’s en andere paardenraces in Toscane won. Dit jaar temt hij het zoveelste paard dat voorbestemd is om mee te doen aan de wereldberoemde Palio van Siena.

Tientallen stadjes in Toscane hebben een eigen Palio of paardenrace. Veel plaatsjes hebben een Palio dei Ciuchi of ezelrace. Elke stadswijk zet een paard en een jockey in. Het paard dat de race wint – ook zonder de ruiter – maakt zijn contrada of rione een jaar lang tot de onomstreden heerser van de stad.

Castel del Piano, het rivaliserende buurstadje van Arcidosso, heeft vier contrada’s. Daar werd eergisteren de Palio gereden. De straat rondom de grote ronde piazza was al wekenlang bedekt met tonnen zand. Het krioelde er van opgewonden mensen met sjaaltjes in de kleuren van hun eigen contrada.

Een contrada kun je het best vergelijken met een familie waartoe ook je buren en alle andere wijkbewoners behoren. Geboren worden, opgroeien, trouwen en sterven; de hele contrada leeft mee. Maar zodra het om het winnen of verliezen van een Palio gaat, krijgt de rivaliteit tussen de contrada’s de overhand. Die vreugdevolle samenhorigheid en spannende wedijver hangen al weken op voorhand in de lucht. En nog weken na de Palio hoor en zie je de winnende contrada regelmatig met trommels en vaandels door de straten trekken.

Voor mij gaat de overwinning in Castel del Piano dit jaar naar de vrouwen die de drappo della vittoria of banier hebben gemaakt. Ze borduurden het dundoek helemaal met de hand. Meer dan vijfhonderd uren werkten ze aan de achtergrond van de geschilderde Madonna Santissima delle Grazie aan wie de Palio en de feestelijkheden zijn opgedragen. Dertig vrouwen uit elke contrada van de stad overstegen met die onderneming de traditionele rivaliteit tussen de wijken. Ze bewezen dat voor een gemeenschappelijk doel niet alleen een contrada, maar ook de hele stad kan samenwerken.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Vrouwen winnen de Palio van Castel del Piano

  1. Maaikel Cré zegt:

    Mooi, die eensgezindheid van die vrouwen van rivaliserende contrada’s!
    Een randbemerking had nochtans kunnen zijn, dat die palio’s vrij dieronvriendelijk zijn (of is dat enkel in Siena?)
    Ik zag ooit een Palio della barca – in Tuoro. Dat is voor echte altleten, want er moet niet alleen stevig geroeid worden in het Lago Trasimeno, maar de boot moet al lopend ook gedragen worden door de stad!

Geef een reactie