De Gran Sasso: van Mussolini tot Pietro Paci

Gran SassoDe Gran Sasso wordt in Italië nog vaak geassocieerd met Mussolini. Maar uit een onderzoek van een Italiaanse krant blijkt dat daar nu verandering in komt. En dat heeft veel te maken met Pietro Paci. Net geen 90 jaar was Pietro Paci toen hij de Gran Sasso beklom. Een prestatie die de 2912 m hoge bergtop in de Abruzzen meteen een heel ander aura gaf.

De Gran Sasso – letterlijk “Grote Steen” – is een bergmassief dat deel uitmaakt van de 1500 km lange keten van de Apennijnen. Aan de voet van de Gran Sasso ligt het Campo Imperatore, een uitgestrekte hoogvlakte die vooral bekend staat voor haar bloemenpracht in de lente. Maar “Campo Imperatore” is ook de naam van het hotel hoog in de bergen waar Mussolini in 1943, nadat hij was afgezet, enkele weken gevangen zat. Tot hij op spectaculaire wijze door Duitse elitetroepen bevrijd werd… En toch, erg lang zou de dictator het niet meer uitzingen. Zijn lot was bezegeld.

Het Gran Sasso-massief is niet zomaar een bergketen. Diep onder de berg bevindt zich een ondergronds laboratorium voor kernfysica, waar zo’n 700 geleerden uit 20 landen onderzoek doen naar neutrino’s. Tijdens experimenten werden deze uiterst lichte materiedeeltjes onlangs nog vanuit Genève dwars door de aarde naar de Gran Sasso geschoten. Maar wees gerust, buiten merk je daar niets van. Hoe dan ook, het gebied van de Gran Sasso blijft een prachtig stuk natuur, een paradijs voor skiërs in de winter en voor bergbeklimmers en wandelaars in de zomer.

En daarmee zijn we opnieuw beland bij Pietro Paci. In 2007 besloot deze fervente natuurliefhebber uit het stadje Urbania (Le Marche) dat het tijd was om een plaatsje te veroveren in het Guinness World Book of Records. Enkele maanden voor zijn 90-ste verjaardag begon hij, samen met zijn dochter en enkele vrienden, aan de grote uitdaging. Na een tocht van een kleine 4 uur bereikten ze de Corno Grande, de top van de Gran Sasso. Commentaar van Pietro: “Het was een forse wandeling. Maar mijn grootste passie is eigenlijk fietsen.”

Pietro Paci, de man die de geest van Mussolini verdreef uit de Gran Sasso, is nog altijd in uitstekende gezondheid. Hij maakt nog regelmatig forse wandelingen en fietstochten. Morgen, 6 oktober 2011, viert hij zijn 94-ste verjaardag. Tanti auguri a te, Pietro Paci!

Dit bericht is geplaatst in Abruzzen, Italië van buiten en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie