Italiaanse beer is dol op voetbal

Omgeving van ScannoNiet alleen de Italianen, ook de Italiaanse beren houden van voetbal. Of toch minstens de beer die eind augustus opdook in Scanno, in de Abruzzen. Het dier verscheen plots op een speelveldje aan de rand van het dorp, waar enkele kinderen aan het voetballen waren, op klaarlichte dag. Gelukkig was Bruintje de beer meer geïnteresseerd in de voetbal dan in de kinderen. Niemand liep een schrammetje op.

Volgens een journalist van de Corriere d’Abruzzo ging het waarschijnlijk om Gemma, een berin die in 2009 al eens op bezoek kwam in het dorp. De berin was zelfs vergezeld van haar twee kleintjes. Ook toen kwamen de bewoners er met de schrik van af. Gemma blijkt al bij al een vriendelijke inborst te hebben.

Het toeval wil dat ik enkele weken na het laatste bezoek van Gemma in Scanno ben en graag een tochtje wil maken in de bergen rond het dorp. Misschien toch maar even informeren of dat veilig is?

“Beren? Boh, er zijn wel meer beren in deze streek,” antwoordt de vrouw op de toeristische dienst. “Maar de kans dat u er een tegenkomt, is klein. Mocht er een opduiken, blijf dan vooral kalm. Loop niet weg, wacht gewoon tot de beer wegloopt.”- Ik weet niet wat ik daarvan moet denken… Maar dan voegt ze er nog gauw aan toe: “Ik zal u een lijstje met alle telefoonnummers van de hulpdiensten meegeven. Maar u moet het natuurlijk ook niet uitlokken: ik zou zeker geen voetbal meenemen!”

CastrovalvaScanno is nu het dorp van de beren. Maar nog niet zo lang geleden was Scanno vooral het dorp van enkele belangrijke kunstenaars. Beroemde fotografen zoals Mario Giacomelli (1925-2000) en Henri Cartier-Bresson (1908-2004) maakten hier foto’s die later de wereld rond gingen. En dan is er nog M.C.Escher. In zijn Italiaanse periode (1922-1935) liet deze Nederlandse kunstenaar zich meermaals inspireren door de Abruzzen, van het berendorp Scanno tot de buurdorpjes Anversa degli Abruzzi (Antwerpen in de Abruzzen!) en Castrovalva.

-

Meer info: korte film over Scanno en omgeving.

Foto’s en prenten van Scanno en omgeving vindt u ook op de website van Mario Giacomelli, de site van Henri Cartier-Bresson en de site van de M.C.Escher Company.

Dit bericht is geplaatst in Abruzzen, Italië van buiten en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Italiaanse beer is dol op voetbal

  1. Anna zegt:

    Volgende keer als ik in de buurt ben, ga ik zeker eens langs in het berendorp, ziet er mooi uit!

Geef een reactie