Keith Haring en de kromme toren van Pisa

Scheve toren van PisaDe scheve toren van Pisa – die niet alleen scheef maar ook krom is – trekt elk jaar ongeveer 1 miljoen bezoekers uit de hele wereld. De toren is en blijft een kunstwerk van formaat. Maar Pisa heeft niet alleen oude kunst in huis. De stad heeft ook een belangrijk modern kunstwerk van Keith Haring, niet “in huis” maar gewoon op straat…

De scheve toren staat op de prachtige Piazza dei Miracoli (het plein der wonderen), samen met de Duomo, het Battisterio en het Camposanto. De toren is altijd een probleemgeval geweest. Kort na het begin van de bouw, in de 12e eeuw, begon hij al over te hellen. De werken werden zelfs meermaals stilgelegd. Uiteindelijk probeerde men de helling te corrigeren door loodrecht voort te bouwen en de zuilen aan de ene kant langer te maken dan aan de andere kant. Met als gevolg dat de toren niet alleen scheef maar ook krom is!

Pas in de 14e eeuw werden de werken beëindigd. Vaak werd gevreesd dat de toren zou omvallen. In 1960 werd die vrees wetenschappelijk bevestigd. Na veel onderzoek, een ijzeren korset en allerlei verstevigingswerken werd de toren in 2001 opnieuw opengesteld. De hellingsgraad werd gestabiliseerd op zo’n 10%.

TuttomondoOok de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, die korte tijd in Toscane woonde, was onder de indruk van het bouwwerk. Net toen besloot de overheid dat het tijd was om Pisa ook op het vlak van de hedendaagse kunst op de kaart te zetten. In 1989 mocht Haring een zijgevel van een huis naast de kerk van Sant’Antonio (Via Zandonai) beschilderen. De 180 m² grote muurschildering, getiteld “Tuttomondo”, is een van zijn laatste werken. Enkele maanden later stierf hij aan aids.

Keith Haring inspireerde zich naar eigen zeggen op de kleuren van Toscane en beeldde in zijn heel eigen stijl “een wereld van vrede en harmonie” uit. Een figuurtje dat een dolfijn op zijn rug draagt… Een schaar die de slang van het kwaad doorknipt… “Tuttomondo” (helewereld) is een puzzel van typische Haring-mannetjes die barsten van levensvreugde. Het gele mannetje dat schijnbaar toevallig langsloopt, links onderaan, zou een zelfportret van de kunstenaar zijn.

Enkele jaren geleden verschenen er steeds meer graffiti op de muur. Het stadsbestuur besloot het kunstwerk te reinigen en er een transparante wand voor te zetten. Het ironische is dat Keith Haring ooit zelf als graffitischilder begonnen is. Maar al vlug kon hij tentoonstellen in galerieën en musea over de hele wereld. Haring verdiepte zich ook enige tijd in het kopiëren van klassieke beelden, zoals de David van Michelangelo en de Venus van Milo. Keith Haring wilde vooral een visuele wereldtaal ontwikkelen, die door iedereen zou worden begrepen. Zonder woorden.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Toscane en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Keith Haring en de kromme toren van Pisa

  1. bart zegt:

    Prachtige gevel, ga ik zeker eens opzoeken de volgende keer ik in Pisa ben.

Geef een reactie