Sicilië: een aparte taal, aparte humor

Non soI siciliani parrunu quasi tutti l’italianu, ma a diri u veru macari u siciliau. Eni italiani assài patticolare. Tra l’autri cosi iddi hannu ‘nu sensu ri l’umorismu fora ro comuni.

In het Nederlands: De meeste Sicilianen spreken Italiaans, maar daarnaast vaak ook Siciliaans. Dat is een heel apart soort Italiaans. En ze hebben ook nog eens een apart gevoel voor humor…

Enkele jaren geleden stond ik in een supermarktje in Scopello, in het noordwesten van Sicilië. Wanneer ik naar buiten wil gaan, sta ik plots voor een glazen schuifdeur. Er hangt een papier met een enkele woorden in het Siciliaans en daaronder de vertaling in het Italiaans:

“Uscita. Attenzione: porta siciliana tradizionale!” Of: “Uitgang. Opgelet: traditionele Siciliaanse deur.”

De man aan de kassa ziet dat ik aarzel en zegt dan op ernstige toon: “Het is een automatische deur. Maar ze is kapot. Dus is het nu opnieuw een traditionele deur. Maar dat is niet erg. Wij Sicilianen houden van tradities. U schuift ze gewoon met de hand open.”

En zeggen dat ik in die supermarkt was beland omdat het winkeltje van de kruidenier in het dorp gesloten was. Er hing een bordje aan de deur: “Non so se torno, ma se torno, torno subito.” In het Nederlands: “Ik weet niet of ik terugkom, maar als ik terugkom, kom ik direct terug.”

(Grazie mille a Maria Giovanna Mirano per la traduzione in siciliano)

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Sicilië en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Sicilië: een aparte taal, aparte humor

  1. Lehti zegt:

    Twee maanden geleden kocht ik bij de kale kruidenier te Scopello risotto, kaas en caponata. Hij had de zaak dacht ik pas sinds kort overgenomen. Wellicht de opvolger van ‘signor torno subito?’ Hij nodigde ons uit voor een glaasje wijn. ‘Torneremo un altra volta’, zei ik. Misschien moest ik dat maar ‘s doen. Leuke humor, die Sicilianu.

Geef een reactie