Thuis in de Amiata en in Vlaanderen

Wie in het buitenland leeft, voelt zich na verloop van tijd nergens meer echt thuis. In je oude land word je een vreemde en op de nieuwe plaats blijf je een buitenlander. Om dat gevoel van ontworteling te bestrijden, verzamelde ik in de loop der jaren verbanden, links en overeenkomsten tussen Vlaanderen en de Amiata. In afwachting van de afzonderlijke verhalen die bij elk van deze punten horen, presenteer ik vandaag het lijstje dat ik in de loop der jaren voor mezelf heb gemaakt. Als iemand er nog andere kent, dan ontvang ik die graag!

  1. De Via FrancigenaRoute des Flandres of Chemin des Anglais, deed ook de Amiata aan en was een van de belangrijkste middeleeuwse pelgrimswegen. Voor wie in de voetsporen van de pelgrims wenst te treden, is de Via Francigena sinds enkele jaren opnieuw uitgestippeld en begaanbaar gemaakt.
  2. Vlaanderen was in de middeleeuwen een goede afnemer van de kleurstof cinnaber of natuurlijk vermiljoen dat in de Amiata werd gedolven. Omdat het cinnaber van de Amiata een hoog kwikgehalte heeft, was deze streek tot voor kort een van de belangrijkste Europese kwikleveranciers.
  3. Met Vlaanderen en Wallonië gedeelde plaag: het zware leven van de mijnwerkers, met hun typische ziekten en ongevallen. Ik herken hier de verhalen van mijn vader over zijn vader die mijnwerker was.
  4. Op 6 december viert Arcidosso zijn patroonheilige San Nicola en ik thuis Sinterklaas. Arcidosso viert hem zonder speelgoed, want dat brengt hij alleen aan de Belgische en de Nederlandse kinderen.
  5. Waar geen wijn is, is bier. België is een van de oudste bierproducenten ter wereld. Maar ook het kastanjebier van Arcidosso heeft tegenwoordig succes. Bastarda Rossa mocht op 21 oktober jongstleden een gouden medaille in ontvangst nemen in Strasbourg, ter gelegenheid van het Mondial de la Bière!

De kastanjebieren van Birra Amiata, Arcidosso:

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen en getagd , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Thuis in de Amiata en in Vlaanderen

  1. carlo zegt:

    Klopt al een bus Frauke ;-) het bier ken ik niet maar hoorde van de huiseigenaar waar we huren dat hij zijn castagne’s naar een bedrijf doet die er bier van brouwen.

  2. Dat is het bedrijf van Gennaro Cerullo die je ook in facebook kunt vinden. “Birra Amiata” op de weg van Arcidosso naar Grosseto, waar ook het restaurant “Al solito posto” is. Prijzig want kleinschalig, dat wel, maar bijzonder lekker! Het hele verhaal met interview volgt zo snel mogelijk!

Geef een reactie