Biergewoonten in een wijnland

kastanjebierItalië mag dan wel in de eerste plaats een wijnland zijn, maar de Italianen drinken ook heel wat bier, vanzelfsprekend vooral Italiaans bier. Buitenlandse bieren en speciale gelegenheden waar je die kunt drinken, zijn een relatief recent verschijnsel. Toen ik in 1984 in Grottaferrata ging wonen, een stadje ten zuiden van Rome, opende in het buurstadje Frascati de allereerste birreria haar deuren. Naast vooral Duitse, Deense en Ierse bieren kon je er ook enkele Belgische bieren proeven. Mijn vrienden wilden er af en toe per se naartoe, wat onbegrijpelijk was voor mij, want hun eigen wijn was niet alleen veel lekkerder, maar ook een stuk goedkoper.

Tegenwoordig zijn die buitenlandse bieren in bijna elke bar te krijgen, maar vooral in elke pizzeria. Want volgens de meeste Italianen hoort bij een pizza geen wijn maar bier. Waarom ze dit denken, is mij een raadsel. Het verklaart hoe dan ook gedeeltelijk waarom het bierverbruik in een wijnland als Italië toch nog vrij hoog is.

Ambachtelijk of ongefilterd en ongepasteuriseerd bier heeft ook in Italië heel veel liefhebbers. Gennaro en Claudio Cerullo startten zes jaar geleden in Arcidosso (Toscane) het bierbedrijfje Birra Amiata om hun ambachtelijk bier te  verkopen. De Bastarda Rossa, de meest typische kastanje van de Amiata, had net een eigen keurmerk gekregen: de Indicazione Geografica Protetta (IGP). Bier met een IGP-kastanje, dat kon een commercieel succes worden, dachten ze. En gelijk hadden ze, want hun kastanjebier is perfect als ambachtelijk seizoenbier, is lekker en heeft succes.

Inmiddels produceren ze ook Crocus, bier met saffraan uit de Maremma, en bier met Marucca, een honingsoort die in de Amiata overal wordt geproduceerd. De namen die ze kiezen voor hun bier verwijzen niet alleen naar een bepaald ingrediënt, maar ook naar begrippen uit de tradities en de cultuur van de Amiata. Cinabro (vermiljoen) herinnert aan de mijnwerkers van de Amiata. Aldobrandesca wordt gebrouwen volgens een middeleeuws kruidenrecept en is opgedragen aan het gelijknamige kasteel van Arcidosso en tot slot is er het kerstbier San Niccolò ter ere van de patroonheilige van de stad.

Zodra hij het over San Niccolò heeft, verschijnt er een brede glimlach op Gennaro’s gezicht. In maart bezocht hij het Zythos Bierfestival in het Belgische Sint-Niklaas. Hij ontmoette er zelfs een Amerikaanse distributeur die zijn kastanjebier nu ook aan de andere kant van de oceaan verkoopt. Willen jullie dan niet in België verkopen? vraag ik hem. Hij kijkt bedenkelijk. “Dat willen we heel graag, maar België is het moeilijkste land om binnen te raken met bier, wat ook niet meer dan normaal is, voor het land met het beste bier ter wereld!”

Meer over cinabro en Birra Amiata in Thuis in de Amiata en in Vlaanderen.

Birra Amiata (in het Italiaans)

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie