Herman Cole over Turijn

Italia Magia wil af en toe ook andere mensen aan het woord laten. Onze eerste gastauteur is Herman Cole. Hij schreef voor ons een kort artikel over Turijn, of liever Torino. Herman Cole is een gereputeerde Italië-kenner, een boeiende spreker en auteur van enkele boeken zoals ‘100x Noord-Italië’ (Lannoo 2009).

In zijn ‘beeldenbabbels’ vertelt Herman Cole uitgebreid over de stad aan de Po, onder de titel ‘Sua Maestà Torino’.

Torino en de grillen van de Po

Torino met AlpenItalië schuift langzaam naar het einde van het jaar waarin het geregeld tot grote feestelijkheden kwam om de honderdvijftig jaar van ’s lands ‘Unità te vieren. De Laars wordt intussen zwaar belaagd door de weergoden. Kijk naar wat zich in de voorbije dagen heeft afgespeeld in Genova, Cinque Terre, Messina en die talrijke andere plekken van Noord tot Zuid! Zelfs Torino - in 1861 de trotse eerste hoofdstad van het pas één gemaakte land – deelde in de klappen. Net als in juni jongstleden klom de Po naar alarmerende hoogtes en verliet driest zijn brede bed. Google maar eens een beetje rond in de beeldenbank met als zoektermen ‘murazzi’ en ‘inondazione’; de beelden die je te zien zal krijgen, doen huiveren.

Helemaal nieuw is de bedreiging van de stad door het kolkende water niet. Het is geen toeval dat ze daar in de loop van de negentiende eeuw hoge zware kaaimuren optrokken om het stadscentrum tegen de grillen van de Po te beveiligen. Terwijl ik op 23 november 2011 dit stukje schrijf, zie ik hoe de waarden van de ‘idrometro’ van de ‘murazzi’ sinds meerdere dagen amper boven 75 cm komen. Wat moet het daar op 17 oktober 1839 apocalyptisch zijn geweest toen het peil van … 6,2 m werd bereikt. Andere dramatische hoogwaterstanden deden zich voor in oktober 2000 (5,9 m), in 1949 (5,5 m) en in 1994 (5,2 m). Dat was toen ruimschoots voldoende om de middeleeuwse wijk van het Valentinopark - een restant uit 1884 van de ‘Esposizione Generale Italiana’ – helemaal te overspoelen.

Langs die ‘murazzi vlak bij het stadscentrum meerden tot rond het midden van de vorige eeuw talrijke vissersboten aan. Binnenin die beschermende muren konden alle mogelijke vaartuigen veilig worden opgeborgen. In de daarop volgende twee decennia nam langzamerhand de vervuiling van de rivier toe en begonnen alle vissers er weg te trekken. Dat luidde het verval van de hele zone in. Gelukkig trad aan het einde van de jaren zeventig een kentering in: meerdere ruimtes in de ‘murazzi’ werden omgebouwd tot cafés en danslokalen. Wie vandaag naar Torino reist met plannen om onder te duiken in het nachtleven, omcirkelt op zijn stadsplannetje best deze plek. Al valt nog te bekijken hoe het hele gebied uit het slijk zal opstaan.

MoleAls we nog even bij de Po blijven rondhangen, kunnen we links een immens plein op. Met zijn lengte van 360 m en zijn breedte van 111 m en helemaal voorzien van beschuttende gaanderijen behoort de drukke Piazza Vittorio Véneto tot de grootste pleinen van Europa. Hoe knap is het dat architect Giuseppe Frizzi in 1825 een niveauverschil van 7,19 m tussen het einde van de Via Po en de rivier voor ons oog heeft kunnen wegmoffelen. Dit plein zonder ook maar één monument biedt een onbelemmerde blik op de indrukwekkende koepel van de Mole Antonelliana. Zin om een uiterst interessant filmmuseum te bezichtigen? Binnen vijf minuutjes sta je aan de kassa. Met wat geluk vind je er gauw plaats in de lift naar het uitzichtplatform bovenop die cupola. Wat zijn die Alpen toch mooi!

Loop je van het plein de Vittorio Emanuele I-brug over, dan kom je gauw bij een zusje van het Romeinse Pantheon. De bouw van de Gran Madre di Dio-kerk nam een aanvang in 1818 en moest de terugkeer van de Savoia-koning vieren na de nederlaag van Napoleon. Na het beklimmen van een statige vlucht trappen sta je bij twee marmeren giganten: de Religie en het Geloof. De kelk in de hand van dat laatste beeld doet sommigen banden leggen naar de Heilige Graal. Een magisch element hoort er in een stukje voor ‘Italia Magia’ toch bij?

Herman Cole – Colesterolo

Dit bericht is geplaatst in Gastauteurs, Turijn en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Herman Cole over Turijn

  1. Bart zegt:

    Ik was er bij op 29/11 en het was zeer de moeite!

Geef een reactie