Het eiland van de stilte

San MicheleSan Michele is het dodeneiland van Venetië. Hier woont geen levende ziel. Hier heerst de stilte, af en toe onderbroken door het gefluister van de weinige bezoekers. Alleen op Allerheiligen en Allerzielen zijn de vaporetti die hier halt houden overladen. Want met Ognissanti en op Il Giorno dei Morti eren de levenden de overledenen, en vaak ook de grote kunstenaars die reddeloos verliefd werden op de lagunestad en er hun laatste rustplaats vonden.

San Michele is een van de meest sfeervolle Venetiaanse eilanden, samen met Murano, Burano en Torcello. Hoewel je het nauwelijks merkt, bestaat het dodeneiland eigenlijk uit twee eilandjes die één geheel vormen: San Christoforo della Pace en San Michele zelf. Naast de begraafplaats met de funeraire kunstwerken is ook de kerk van San Michele in Isola, een prachtig voorbeeld van Venetiaanse renaissance, zeker een bezoekje waard.

Op het inmiddels overbevolkte dodeneiland mag al enkele jaren niet meer begraven worden. Al wordt voor sommige beroemdheden of prominente inwoners van Venetië nog wel eens een uitzondering gemaakt. Sinds Napoleon hier een begraafplaats liet inrichten, worden de lichamen van de overledenen met speciale gondels naar het eiland gevoerd. Die begrafenisgondels bestaan nog steeds. Het zijn maar één van de vele soorten watertransportmiddelen in de lagunestad, naast de vaporetti, roeibootjes, motorboten, vrachtschuiten, platbodems, veerboten, taxi’s, politieboten, ambulances… waarmee de levenden zich vandaag nog steeds verplaatsen.

DiaghilevTwee van de beroemdheden die op San Michele hun rustplaats vonden, zijn de Russische componist Igor Stravinsky en het balletgenie Sergej Diaghilev. Die laatste was in 1929 op doorreis in Venetië, werd ziek, raakte in een coma en stierf enkele dagen later, op 57-jarige leeftijd. Op zijn graftombe leggen bewonderaars en bewonderaarsters uit de hele wereld ook nu nog altijd bloemen neer, en af en toe ook balletschoentjes.

Russische kunstenaars hebben blijkbaar een bijzondere band met Venetië, want iets verder ligt de schrijver en Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky begraven. Hij stierf in 1996, op 56-jarige leeftijd. Op zijn grafsteen laten de bezoekers vooral korte teksten en balpennen achter. Maar daarover schreven we al in Cyclopen in Venetië.

Ook de grote Amerikaanse dichter Ezra Pound ligt hier. Hij woonde ruim 60 jaar in Venetië, in verschillende palazzi. Hij was dan ook een echte kenner van de stad. Aan een van zijn huizen (Calle Querini, Dorsoduro 252) hangt een gedenkplaat met de tekst: ‘In een nooit gedoofde liefde voor Venetië, woonde Ezra Pound, titaan van de poëzie, een halve eeuw in dit huis.”

Ezra PoundEzra Pound wordt beschouwd als de vader van het literaire modernisme. Op politiek vlak echter hield hij er erg controversiële ideeën op na. Zo was hij een fervente aanhanger van Mussolini, tot het bittere einde. In 1946 werd Pound ontoerekeningsvatbaar verklaard en geïnterneerd. Hij stierf in 1972 en rust nu onder de eenvoudigste, soberste grafsteen van het hele dodeneiland.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Venetië en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Het eiland van de stilte

  1. Erg leuk dat jullie aandacht besteden aan dit bijzondere eiland van Venetie, San Michele. Wat mij iedere keer als ik in venetie ben opvalt is het groote contrast tussen de enorme hoeveelheid toeristen rond het San Marco plein en daartegenover de stilte en rust, die ook jullie in dit artikel beschrijven, op San Michele. Het is een heerlijk eilandje wat zeker niet mag ontbreken als je Venetie bezoekt. Op mijn website http://www.ontdek-venetie.nl heb ik ook een artikel geschreven over het Ghetto, ook een authentieke en vooral bijzondere wijk. Ook hier kan ik een bezoek zeer aanbevelen.

    Wens jullie nog veel succes met jullie blog.

    Groetjes

    Charlotte

Geef een reactie