Civita di Bagnoregio, de stervende stad

Civita di BagnoregioItalië heeft een overvloed aan mooie middeleeuwse stadjes en dorpjes. Een van de merkwaardigste is ongetwijfeld Civita di Bagnoregio. Dit arendsnest is gebouwd op een tufsteenrots die jaar na jaar steeds verder afbrokkelt. Civita wordt dan ook “la città che muore”, de stad die sterft, genoemd.

Civita ligt helemaal in het noorden van Lazio, boven Viterbo. Net zoals bij Orvieto in Umbrië en Pitigliano in Toscane bestaat de bodem uit een zacht, poreus vulkanisch gesteente. Daardoor is de grond onder de huizen één grote gatenkaas vol tunnels en grotten. En dat is niet altijd even veilig. Heel wat huizen maar ook vier stadspoorten verdwenen zo in de loop der eeuwen in de afgrond. Het gevolg is dat Civita steeds kleiner wordt.

Cività stadspoortIn de jaren 20 van vorige eeuw raakte het stadje helemaal geïsoleerd. Daarom werd besloten een stenen brug te bouwen om Civita weer te verbinden met het grotere Bagnoregio waarvan het deel uitmaakt. In 1965 werd de brug vervangen door een steviger exemplaar, een lange, smalle voetgangersbrug. Auto’s bestaan niet in de stervende stad.

Het aantal inwoners van Civita di Bagnoregio varieert van twaalf in de winter tot een honderdtal in de zomer. Enkele restaurantjes, een souvenirwinkeltje, een galerietje, een gelateria en een B&B houden het mini-stadje in leven. Twee bekende inwoners zijn Antonio en Vittoria. Antonio verkoopt zelfgemaakte wijn aan de toeristen. Als je geluk hebt, gunt hij je zelfs een blik in de grot onder zijn huis waar hij zijn wijnvoorraad bewaart. De oude Vittoria heeft al jaren een klein olijfoliemuseum. Voor een lekkere bruschetta of een gegrild stuk vlees moet je bij haar zoon zijn.

Casa CivitaOndanks het toerisme blijft de toekomst van Civita onzeker. Hoewel de elektriciteits- en gasleidingen enkele jaren geleden nog vernieuwd werden en het aantal inwoners min of meer stabiel blijft, belandde het stadje enkele jaren geleden op de “World Monuments Fund Watch List” van de 100 meest bedreigde monumenten ter wereld.

De Amerikaanse architectuurhistoricus Carol Martin Watts heeft een huis in Civita. Hij raakte gefascineerd door het piepkleine stadje toen hij in 1973 als student een proefschrift schreef over de geschiedenis en de architectuur van de streek. “Civita is voor mij synoniem van de stilte,” zegt Caroll Watts, “ook al kan het op zomerdagen soms wel druk zijn. De stad en de omringende vallei vormen één harmonisch geheel. Het leven verloopt traag, het klimaat is zacht, de lucht is zuiver en de uitzichten zijn in elk seizoen even wonderlijk. Ook het licht is heel bijzonder. Lekkere wijn en olijfolie zijn hier altijd bij de hand. En je hebt hier geen fitnessclub nodig. De lange voetgangersbrug zorgt ervoor dat je altijd in conditie blijft.”

Meer info op de website van Civita di Bagnoregio (Italiaans) en de website van Carol Martin Watts (Engels).

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten en getagd , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie