Potsenmakers en protestslogans in Rome

Piazza NavonaRome heeft ontelbare pleinen, elk met zijn eigen karakter en zijn specifieke sfeer. Piazza della Rotonda, Piazza della Minerva, Piazza di Spagna, Campo de’ Fiori… Maar het mooiste plein is waarschijnlijk Piazza Navona met zijn majestueuze fonteinen, zijn schitterende gevels, zijn terrasjes, zijn potsenmakers en zijn protestslogans.

Piazza Navona is het trefpunt van portretschilders en straatmuzikanten, winter en zomer. Van begin december tot epifania op 6 januari is er op het plein een grote feestmarkt. De fonteinen zijn dan grotendeels verborgen achter de vele kraampjes waar vooral speelgoed wordt verkocht, maar ook kerstfiguren en artisanale poppen van de Befana, de heks die op 6 januari snoepgoed brengt. Hier geen hotdogs of glühwein, maar wel gepofte kastanjes en allerlei typische zoetigheden zoals panettone en torrone. Ook ijsjes horen erbij, winter of geen winter.

De mimespelers, in alle kleuren van de regenboog, zorgen tijdens de feestmarkt voor de nodige verrassingen. Regelmatig duiken ze op tussen de massa of gaan ze de concurrentie aan met de barokke beeldengroepen. Al was het maar om te laten zien dat dit ook hùn plein is.

GesubambinoWat er ook bij hoort, zijn de graffiti. Omdat de crisismaatregelen van de nieuwe regering veel protest opwekken, verschijnen er steeds meer slogans op de muren, de ene al creatiever dan de andere. Eentje is zelfs helemaal in de kerstsfeer: “Gesubambino invita il vaticano a pagare le tasse”. In het Nederlands: het kindje Jezus verzoekt het Vaticaan om belasting te betalen. Want nu iedereen moet besparen en meer belasting moet betalen, ook op woningen, vragen steeds meer Italianen zich af waarom het Vaticaan op zijn vele eigendommen in Rome helemaal géén belasting moet betalen. Het kindje Jezus staat alvast aan hun kant…

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Rome en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie