Questo non è un film, dit is geen film!

Franky Hi-nrg is de oudste rapper op de Italiaanse scène. Hi-nrg staat voor de High Energy van zijn in het Italiaans geschreven liedjes die alles aanklagen waarmee in Italië menselijke rechten en gevoelens plat worden getrapt. En dat is, sinds hij in 1993 zijn succes als rap-muzikant bevestigde, heel wat.

Natty Fred groeit op in Dakar, Senegal, wordt wereldburger, trekt door heel Italië en vestigt zich vervolgens met zijn gitaar in Rome. Een vrije vogel die zich door geen enkele platenmaatschappij laat vangen maar op geen enkele grote Italiaanse muziekscène ontbreekt. “Alle mensen zijn gelijk aan elkaar, gelijkwaardig” herinnert hij ons met zijn aanstekelijk vrolijke, muziek waarin Afrikaanse en Italiaanse ritmen en klanken moeiteloos samensmelten.

Fiorella Mannoia, sinds 1981 één van de mooiste vrouwenstemmen van de Italiaanse popmuziek. Fiorella’s teksten delven en zoeken in de wereld van gevoelens die in alle tijden en overal ter wereld, voor alle mensen dezelfde zijn.

Michele Santoro, een van de bekendste Italiaanse televisiejournalisten die sinds de eerste stappen van zijn carrière, ondanks alle pogingen om hem het zwijgen op te leggen, nooit ophield met het aanklagen van alle vormen van misbruik die de Italiaanse politieke klasse de afgelopen twintig jaar, in naam van geld en macht, rechtmatig probeerde te maken.

Franky, Natty en Fiorella zingen samen het liedje “Questo non è un film” dat officieel in januari op de nieuwe CD van Fiorella Mannoia verschijnt. Met hun hartverwarmende opvoering van dit liedje tijdens het programma Servizio Pubblico van Michele Santoro reageerden zij op hun manier op de dood van twee mannen uit Senegal die de dag ervoor werden doodgeschoten door een Italiaan in Firenze. Onschuldige mensen de zondebokken laten worden van eigen en dus ook collectieve probleemgevoelens, is een fenomeen waarmee we op dit ogenblik overal in Europa steeds vaker te maken krijgen.

Italië betaalt een rekening die veel meer weegt op de Italianen dan haar miljardeneuroschuld. Miljoenen mensen met gevoelens van vernedering, minderwaardigheid, uitzichtloosheid en schaamte. Miljoenen mensen die zich altijd al, maar vooral de afgelopen twintig jaar, misbruikt voelden en nu pas beginnen te begrijpen welke rechten en plichten zij als mensen en burgers hebben. Dit is geen film van Fiorella Mannoia verzoekt ons om in onze eigen harten te gaan kijken, voordat we anderen veroordelen tot pijnlijk vernederende gevoelens.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Radio Italia en getagd , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie