Licht en magie aan de voet van de Alpen

Torino Luci 1Parijs wordt van oudsher de lichtstad genoemd. Maar in Italië is Turijn, de hoofdstad van Piemonte, de stad van het licht. En dat heeft niet alleen te maken met het Filmmuseum, maar ook met Luci d’Artista, de schitterende installaties die Turijn omtoveren tot de hoofdstad van de hedendaagse lichtkunst.

Film is ondenkbaar zonder het element licht. En omdat in Turijn de eerste Italiaanse filmstudio’s gevestigd waren, kan de stad niet zonder filmmuseum. Al is het woord ‘museum’ veel te beperkend voor het spectaculaire ‘Museo del Cinema’ in de indrukwekkende Mole Antonelliana. Maar licht speelt ook een essentiële rol in de vele kunstwerken die in de donkere wintermaanden Torino een heel aparte glans geven. Talrijke creaties van allerlei kunstenaars verschijnen dan in de stad. Sommige werken zijn honderden meters tot zelfs een kilometer lang en overspannen complete straten en pleinen.

Torino Luci 2Van begin november 2011 tot midden januari 2012 vindt in Turijn de 14e editie van Luci d’Artista plaats. Luci d’Artista bestaat uit een vaste collectie kunstwerken die in de loop der jaren werd opgebouwd en elk jaar wordt aangevuld met enkele werken in bruikleen, maar vooral met altijd weer verrassende nieuwe creaties. Zo gaan ruim twintig kunstwerken telkens weer de dialoog aan met de openbare ruimte en met de bewoners van de stad.

Heel wat bekende Italiaanse kunstenaars, zoals Giulio Paolini, Francesco Casorati, Mario Merz en Michelangelo Pistoletto, nemen deel aan dit jaarlijkse evenement. Maar ook internationaal gerenommeerde kunstenaars uit andere landen, zoals Daniel Buren, Rebecca Horn en Joseph Kosuth, zijn van de partij.

‘Il volo dei numeri’ (de vlucht der getallen), een creatie van Mario Merz boven op het dak van de Mole, hoort bij de vaste waarden. Het werk is gebaseerd op de ‘rij van Fibonacci’, een cijferreeks die verband houdt met de Gulden Snede en werd Torino Luci 3bedacht door Leonardo Pisano, bijgenaamd Fibonacci, een wiskundige uit de twaalfde eeuw die zijn opleiding kreeg in de Arabische wereld. Ook het lange lichtgedicht van Luigi Mainolfi, het op de sterrenbeelden geïnspireerde ‘Planetario’ van Carmelo Giammello, de stralende ‘Vento solare’ van Luigi Nervo en nog veel andere werken wekken bewondering en verwondering.

Turijn heeft zo’n 40 musea. Van het Egyptisch museum en het museum voor Oosterse kunst tot de musea voor antieke kunst, moderne en hedendaagse kunst. En ze bevatten allemaal topwerken, zonder het zelfportret van Leonardo da Vinci en de Madonna col Bambino van Michelangelo te vergeten. Ook de werken van Matisse, Modigliani en Picasso uit de collectie van Giovanni Agnelli in het door Renzo Piano ontworpen ‘Schrijn’ op het dak van de voormalige FIAT-fabriek behoren tot de top. Het is duidelijk dat in Turijn alle soorten kunstliefhebbers aan hun trekken komen. Met als kers op de taart de jaarlijkse editie van Luci d’Artista.

Torino Luci 4Het Filmmuseum en Luci d’Artista spelen ook een prominente rol in de film Dopo Mezzanotte (na middernacht). Deze sprankelende film van Davide Ferrario vertelt een hedendaags verhaal over het toeval en de liefde, aan de hand van drie jonge mensen die hun weg zoeken in Turijn. Bekijk Dopo Mezzanotte… en de lichtstad aan de voet van de Alpen krijgt nog meer karakter en uitstraling.

-

Lees ook Herman Cole over Turijn.

Bekijk het filmpje over een vroegere editie van Luci d’Artista.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Turijn en getagd , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Licht en magie aan de voet van de Alpen

  1. MARTINE zegt:

    Famoso!

Geef een reactie