Luchtspiegeling voor de kust van Sicilië

Zeilschip bij ScopelloDe noordwestkust van Sicilië. Niet zo ver voorbij het dorp Scopello begint het natuurreservaat Lo Zingaro. Een meer dan 7 kilometer lange kuststrook. Weidse vergezichten. Puur natuur. Eergisteren leek het nog herfst. Gisteren was het lente. Vandaag is alles grijs en koud. Een wispelturige, typisch Siciliaanse winter.

De Riserva Naturale dello Zingaro is ruim 1700 hectare groot en omvat bergtoppen tot zo’n 1000 meter hoog. In de zomer is het er soms behoorlijk druk, maar in de winter is het gebied zo goed als verlaten. Zo’n 650 soorten planten en 40 soorten vogels waren doorslaggevend om hier het eerste natuurreservaat van Sicilië te maken. Maar het gebied staat ook bekend voor zijn ruige heuvels, zijn diepblauwe zee, zijn onderwatergrotten en zijn verborgen inhammen, afgeschermd door steile klippen.

Bij de Tonnara di Scopello giert de wind. De vogels zoeken beschutting. De blauwe zee en de groene bergen laten zich alleen af en toe even zien. Maar ze zijn er, ook al verbergen ze zich vandaag achter een gordijn van regen en mist.

Een zeilschip glijdt voorbij. Een gigantisch stenen zeilschip. Onverstoorbaar langzaam. Of is het een fata morgana? De regen jaagt de laatste wandelaars terug naar het dorp. “Een Siciliaanse luchtspiegeling,” zegt de dorpsfilosoof in de lokale bar. “Een keiharde luchtspiegeling die hier al eeuwen voor anker ligt.”

-

Meer info op de site van het natuurreservaat Lo Zingaro.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Sicilië en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie