Oog in oog met een wolf

Lupo - Parco Faunistico Arcidosso - Foto di Cesare MoroniWolven horen thuis in sprookjes of in dierentuinen. De meeste Italianen denken dat ze alleen in natuurparken leven. In werkelijkheid leven er overal in Italië waar genoeg vrije natuur is, wolven in het wild.

Een jaar of twintig geleden leerde ik tijdens een van mijn reizen naar België op het vliegtuig een Italiaans meisje kennen. Ze vertelde over haar zus die dierenarts is op het platteland vlak bij Siena in Toscane. Die zus van haar bleek zich in haar vrije tijd bezig te houden met het bestuderen van een troep van dertig vrij levende wolven in haar omgeving.

Enkele maanden later al ondervond ik zelf dat haar verhalen klopten. Sinds mijn bezoek aan haar, gingen door wolven verscheurde schapen ook deel uit maken van mijn eigen dagelijkse leven in Salaiola. Vorig jaar zag mijn buurvrouw ze zelfs overdag achter de schapen aan hollen in de weide recht tegenover ons huis. Alleen besefte ze pas achteraf, toen de vader van mijn kinderen kwam vertellen dat hij weer enkele schapen aan wolven was kwijtgeraakt, dat ze geen herdershonden maar twee echte wolven gezien had.

In Italië heeft elke boer die een schaap verliest aan een hongerige wolf recht op schadevergoeding. Maar hij moet kunnen bewijzen dat het dier echt gedood is door een wolf. De weinige keren dat een boze boer erin slaagt om een dode wolf naar de dierenarts van de overheid te slepen, krijgt hij meestal te horen dat het een verwilderde hond is en hij bijgevolg geen recht heeft op schadevergoeding. Dat is een van de redenen waarom overheidsinstanties bevindingen zoals die van de dierenarts die ik bezocht, negeren.

Enkele weken geleden reed ik met mijn zoontje om een uur of elf ‘s avonds naar huis via Castiglioncello Bandini, een dorpje tien kilometer ten zuiden van Salaiola. Een honderdtal meter voor de eerste huizen dook er opeens rechts voor de auto een dier op uit de berm. Voordat we beiden gelijktijdig tot het besef kwamen dat we net enkele seconden lang in de ogen van een echte, in het wild levende wolf hadden mogen kijken, was hij weer in de berm verdwenen. Die blik zonder één spoor van angst zal ik niet snel vergeten.

- De foto bij dit artikel komt uit de site van het Parco degli Etruschi of Parco Faunistico van Arcidosso en is van Cesare Moroni.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Oog in oog met een wolf

  1. Carlo zegt:

    Mooi verhaal :) we hebben een paar jaar geleden op de berg boven jouw dorp een doodgebeten schaap gezien :(

Geef een reactie