Cinque Terre, na modder komt sneeuw

ManarolaDe dorpjes van Cinque Terre kregen tijdens het noodweer in oktober 2011 de volle laag. De modderstroom die de straten overspoelde, was tot drie meter hoog. Er vielen negen doden. Na ruim drie maanden is het ergste leed geleden. Vandaag, hartje winter, ogen de Ligurische dorpjes kleuriger dan ooit onder een krakend wit sneeuwtapijt.

Cinque Terre ligt in de zuidpunt van Ligurië, ongeveer halfweg tussen Genua en Pisa. De vijf “terre” – Monterosso al Mare, Corniglia, Vernazza, Manarola en Riomaggiore – hebben hun authenticiteit grotendeels kunnen bewaren omdat ze jarenlang geïsoleerd bleven. Ook nu nog zijn ze moeilijk bereikbaar voor auto’s. De dorpskernen zijn verkeersvrij. De meeste bezoekers komen dan ook met de trein via een spoorlijn die zich een weg door de bergen boort en alleen af en toe aan een stationnetje even naar boven komt.

De vijf dorpjes zijn vooral bekend vanwege de Via dell’Amore, een van de mooiste wandelpaden van Italië. Dit smalle kustpad kan behoorlijk steil zijn. Het loopt voor het grootste deel hoog boven de zee, maar daalt ook regelmatig af tot aan het water. Het pad vormt de belangrijkste verbinding tussen de dorpjes en is zeer populair bij natuurliefhebbers en wandelaars. In de zomer kan het op het kustpad in het Parco Nazionale delle Cinque Terre wel eens druk zijn. Maar wie de eenzaamheid en de stilte verkiest, kan altijd uitwijken naar het netwerk van wandelwegen in de heuvels. Het hele gebied, zo’n 20 kilometer lang, werd in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Manarola statuaCinque Terre is niet alleen synoniem van kleurige dorpen, maar ook van weidse vergezichten over de Ligurische Zee. Vier van de vijf tegen de rotsen geplakte dorpen hebben een haventje, zodat ze ook via de zee bereikbaar zijn. Meteen achter de huizen beginnen de heuvels, de moestuintjes en de terrassen met vooral wijngaarden, olijfbomen, cactussen, citroen- en mandarijnbomen. Grote hotels zijn er niet, maar de kleine alberghi, B&B’s en restaurantjes doen alles om het de toeristen naar de zin te maken. Nu de eerste opruimingswerken en reparaties na de moddervloed achter de rug zijn hopen de eigenaars natuurlijk dat de toeristen in 2012 geen verstek zullen geven.

De ideale vakantieperiodes in dit gebied zijn de lente en de herfst. In de zomer kan het er druk en heet zijn, ondanks de zeebries. In de winter is het vrij rustig want dan is het kustpad grotendeels gesloten. Maar de uitzichten blijven, ook als er sneeuw ligt, hoe dan ook betoverend.

-

Foto’s: Catherina Unger.
Meer info over Cinque Terre: Arbaspàa en italiafantastica.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Ligurië en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Cinque Terre, na modder komt sneeuw

  1. Desiree zegt:

    Wat leuk, hier gaan we van de zomer naartoe! Heb enorm veel zin in die wandelpaden, drukte of geen drukte.

  2. Hoi Desiree, leuk dat je hier reageert! Ik ben er zelf maar 1 keertje geweest, en heb toen een stukje van dat wandelpad gedaan, maar ik heb behoorlijk last van hoogtevrees ;>) dus was mijn plezier gehalveerd. Weet je al waar je gaat logeren? Ik had in facebook begrepen dat je vorig jaar ook in Cinque Terre was. Heb je daar een leuk adres?

Geef een reactie