Een warme lappendeken voor L’Aquila

Bijna drie jaar geleden, op 6 april 2009, werd L’Aquila, de hoofdstad van de Abruzzen, verwoest door een aardbeving. Om het land aan dit feit te herinneren en om wat kleur in het sombere grijs van de stad te brengen, organiseren enkele jongeren een urban knitting-initiatief met de naam “mettiamoci una pezza”.

De stad voelt zich aan haar lot overgelaten. Zoals alle door aardbevingen verwoeste steden in het zuiden van Italië wordt l’Aquila het voorspelbare slachtoffer van bouwspeculatie. En tot overmaat van ramp komt boven op de aardbeving nog het leed van een economische crisis die in het zuiden nog meer slachtoffers maakt dan in het noorden.

Grijs is afwezigheid van kleur. Of wat overblijft nadat elk teken van leven is verdwenen uit een stad. Het sombere gemoed van wie dagelijks alleen nog grijze verwoesting ziet en met zijn eigen grijze verwoeste leven wordt geconfronteerd. Een collectieve depressie.

“Mettiamoci una pezza” betekent in het Italiaans iets voorlopig oplossen en het daarbij laten, er een pleistertje op plakken. De manier dus waarop de Italiaanse overheid de problemen in het zuiden van het land aanpakt. Maar “una pezza” is ook een gebreide lap stof. Wat maakt mensen en hun stad, weer vrolijk? Kleuren! Breien of haken met kleurige wol maakt mensen vrolijk. Kleurige lappen fleuren en warmen de stad weer op.

Het urban knitting-initiatief “Mettiamoci una pezza”nodigt iedereen, overal in Italië en ook in het buitenland, uit om een kleurige lap of bloem te breien of te haken. Op de blog van deze actiegroep staan de maten en het adres waar u uw bloem of uw lap naartoe mag sturen. De kern van het probleem wordt daarmee natuurlijk niet opgelost. Maar het is wel een manier om de bewoners van L’Aquila een hart onder de riem te steken.

Wie meedoet, stuurt zijn bijdrage het best vóór 24 maart naar:
Associazione Culturale Animammersa
c/o Patrizia Bernardi via Strada Statale 17 Bis SNC
67100 Paganica L’AQUILA .

Want er is nog veel werk om alles aan elkaar te naaien. Vergeet niet een label aan de lap of bloem te hangen met uw naam en stad. Vanaf 6 april brengt deze gigantische lappendeken weer kleur in een stad die hard werkt aan haar eigen beterschap en hoopt op een warme, grensoverschrijdende solidariteit.

Mettiamoci una pezza in facebook

Urban Knitting for L’Aquila in facebook

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Abruzzen, Italië van binnen en getagd , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Een warme lappendeken voor L’Aquila

  1. “Oplappen” dacht ik als vertaling, maar het lijkt me dat in het Nederlands, om culturele redenen, dit ietsje negativer is dan ik het Italiaans. Verbloemen, valt daar ook onder volgens jou?

    ik zou ook zeggen dat de tijdelijkheid waar je het over hebt in het Italiaans minder uitgesproken is in de trant: beter oplappen dan er niks aan doen, in plaats van oplappen om de moeite om een goed gedane werk niet te doen. Wat denk jij als vertaler?

  2. Oplappen kan een goede vertaling zijn van “metterci una pezza”, maar het hangt af van de context. Una pezza is inderdaad ook een “lapje”. Als je een broek lapt, zet je er “una pezza” op. Een Italiaan gebruikt de hele uitdrukking om schamper te benadrukken dat wat hem wordt gepresenteerd als “de oplossing” eigenlijk maar een “lapje” is en helemaal geen goede of definitieve oplossing is. Met andere woorden, de initiatiefnemers hebben met hun eigen context een positieve betekenis gegeven aan een uitdrukking die ze zelf gebruiken om te beschrijven wat er in hun stad “niet” wordt gedaan. Dit is puur symbolisme en dus eigenlijk onvertaalbaar…de “kleurige lappendeken” van Joris is eigenlijk nog de beste vertaling van allemaal, een foto in de plaats van woorden!

  3. Bart zegt:

    Schrijnend hoe deze geteisterde regio aan haar lot wordt overgelaten en mensen met duizenden nog in houten barakken wonen. Hopelijk schudt deze actie toch iemand in Rome wakker…

Geef een reactie