Giacomo Lariccia over Siena

Giacomo Lariccia is een Italiaanse zanger-gitarist die al 10 jaar in Brussel woont. Zijn eerste cd Spellbound zit helemaal in de jazz-sfeer, met een vleugje wereldmuziek. Zijn tweede cd Colpo di Sole (2011) sluit meer aan bij de traditie van de ‘cantautori’, de Italiaanse singer-songwriters. Giacomo Lariccia treedt regelmatig op in België en Italië. Hij schreef voor Italia Magia een korte tekst over Siena.

Een adembenemende, swingende stad

Siena Piazza del CampoIn de periode dat ik in Brussel aan het conservatorium studeerde, keerde ik regelmatig terug naar Italië, vooral in de zomermaanden. Zo trok ik onder meer voor enkele weken naar het prachtige Siena, in Toscane, om me ook daar te wijden aan mijn passie, de muziek.

In Siena, Unesco-werelderfgoed, volgde ik een masterclass jazz. Het waren twee intense weken met veel muziek en concerten van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat, elke dag weer, en dat in een van de mooiste steden ter wereld. Siena is vooral bekend van de jaarlijkse Palio op 2 juli en 16 augustus, de paardenrennen op de Piazza del Campo waar de inwoners een heel jaar lang naartoe leven. Maar Siena heeft nog veel meer te bieden.

De lessen werden gegeven door de beste muzikanten uit de hele wereld, in het Fortezza Medicea, vlak bij het historische centrum. ‘s Avonds waren er dan concerten en jamsessies op verborgen pleintjes in de verschillende ‘contrade’, zoals de diverse wijken in Siena heten.

Siena CampanileIn de zomer is het in Siena erg warm, soms tot 40°C. Maar gelukkig begonnen de lessen al vroeg, als de temperaturen nog draaglijk waren, na de onvermijdelijke cappuccino met cornetto. Eerst waren er de lessen muziektheorie en geschiedenis. We luisterden naar de groten uit de jazzwereld, laafden ons aan hun levensverhalen en proefden van de heel persoonlijke accenten van hun instrumenten. Ieder identificeerde zich met een bepaalde muzikant en droomde er stiekem van die grootheid ooit te kunnen evenaren.

Siena is een magische stad. Het historische centrum waar we verbleven is een juweeltje. De straten zijn smal en alles is mooi verzorgd: elke kleur, elk uithangbord, elk straatnaambord is afgestemd op de stijl van de middeleeuwse stad. Het centrale plein, de Piazza del Campo, is van een adembenemende schoonheid, harmonisch en evenwichtig gestructureerd. Het vertegenwoordigt de perfectie van het onvolmaakte. De Piazza del Campo helt af en heeft een ondefinieerbare vorm. Volgens sommigen is het een schelp, mij doet het plein denken aan… een schildpad. De slanke klokkentoren, de campanile, piekt als een trotse beschermheer boven alles uit. ’s Avonds na het eten en na ons concert kwamen we samen op het plein, en vaak bleven we praten en muziek spelen tot laat in de nacht.

Siena straatjeElke dag na de middagpauze waren er natuurlijk nog de praktijklessen en het samenspel. Soms was het echt zwoegen… De hete, vochtige lucht omhulde de hele stad en prikte in onze ogen. Door het middagmaal en het gebrek aan slaap kon dat wel eens zwaar wegen. Maar de passie voor de muziek overwon de loomheid. We gebruikten de fonteinen van de Fortezza Medicea niet alleen om onze dorst te lessen, maar ook voor verfrissende douches. Alleen zo konden we het hoofd koel houden en blijven doorgaan met musiceren. Heel de namiddag hoorde je dan, in alle uithoeken van de Fortezza, in de leslokalen maar ook op allerlei plekken in de tuinen, muziek weerklinken. Toonladders, melodieën, solo’s… Het was een ongelooflijk swingende atmosfeer!

Vooral de jamsessies zal ik nooit vergeten, elke avond weer in openlucht, op verschillende plaatsen in de stad, vergezeld van pasta en wijn tegen betaalbare prijzen. Er werd geswingd, gezongen en gepraat, in zo’n prachtige omgeving dat het wel leek of we aan het spelen waren in één groot filmdecor.

Giacomo Lariccia
Bekijk de clip Povera Italia.
Lees ook Giacomo Lariccia: nooit opgeven, altijd doorgaan.

Dit bericht is geplaatst in Gastauteurs, Toscane en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Giacomo Lariccia over Siena

  1. marleen w. zegt:

    Enkele jaren terug hebben we eens een avondje jazz in Siena meegepikt in het kader van de gratis concerten ‘Jazz nelle contrade’, artiesten uit de hele wereld die aan de zomercursussen jazz hadden deelgenomen samen in een jamsession in de Orto de’ Pecci, vlak bij de Piazza del Mercato, op enkele stappen van de Piazza del Campo. Een aanrader! Ook dit jaar wordt dit weer georganiseerd einde juli.

Geef een reactie