Wintertaferelen in de Abruzzen

CerviFebruari 2012. Het staat nu al vast dat de Italianen die maand niet vlug zullen vergeten. In de Abruzzen ligt de sneeuw 2 meter hoog. Dat geeft mooie taferelen, maar ook problemen. Francesca Ardizzola heeft een kleine B&B in Navelli, op zo’n 20 km van de 2900 meter hoge Gran Sasso en zo’n 30 km van de hoofdstad L’Aquila. Zij vertelt hoe ze deze uitzonderlijke winter beleeft.

Navelli ligt vrij laag, op 650 meter boven de zeespiegel. Hier valt elke winter wel wat sneeuw, maar niet zo veel. Nu ligt er, sinds ruim een week, bijna 1 meter. Maar in sommige andere dorpen hoger in de bergen ligt de sneeuw wel 2 meter dik. En er wordt nog meer sneeuw voorspeld.”

OrsognaHet is van 1956 geleden dat het nog zo gewinterd heeft in de Abruzzen. De weerdiensten hadden trouwens gewaarschuwd dat er veel sneeuw op komst was. De meeste mensen hadden dus wel de nodige voorraden ingeslagen. Francesca: “We waren erop voorzien en hadden voldoende inkopen gedaan. Maar het blijft moeilijk. Leidingen bevriezen. De elektriciteit valt soms uit … Ook het verkeer verloopt erg moeilijk. Alleen de hoofdwegen worden vrijgemaakt. De kleine wegen, straten en trappenstraatjes in de dorpen moeten de mensen zelf schoonmaken. Maar soms geraak je er gewoon niet door. Het probleem is ook dat de sneeuw op de daken kan gaan schuiven en er mensen bedolven kunnen worden.”

Ondanks het winterweer heeft Francesca ook nu nog gasten in haar B&B, al zijn het geen gewone vakantiegangers: “Een paar arbeiders van de sneeuwruimdiensten hebben hier enkele dagen gelogeerd. Ze moesten de belangrijkste wegen vrijhouden, maar ze konden zelf niet terug in hun dorp geraken. Dus bleven ze hier slapen, om van hieruit verder hun werk te doen. En er logeert hier ook al een week een Franse pelgrim. Er is geen sprake van dat hij nog te voet verder kan. Hij had gehoopt bij de pastoor onderdak te vinden, maar die gaf niet thuis. In ruil voor een bed en eten helpt hij nu hier in en om het huis, onder meer bij het sneeuwruimen!”

Francesca is begaan met mensen en dieren: “Het is erg gesteld met de herten. Ze vinden geen eten meer in de bossen door de overvloedige sneeuwval. Veel dieren dalen af naar de dorpen, op zoek naar voedsel. De dierenverenigingen proberen zoveel mogelijk te helpen met extra voedsel, maar de zwakste dieren blijven achter en vallen ten prooi aan de wolven.” Verschillende mensen zagen al hertenkuddes voor hun huis passeren. Ze dwalen gewoon door de straten in de dorpen.

uccelliFrancesca en haar man Jimmy hebben een speciaal programma uitgewerkt voor de vogels: “Veel vogels overleven het niet. Ze sterven van onderkoeling. Gelukkig zijn er ook mensen die voor de vogels een warme schuilplaats maken, en ze zorgen ook voor eten en drinken. Ook wij doen dat elke dag. Zo hebben we schalen met water buiten gezet waar ze kunnen drinken en baden. Dat is van fundamenteel belang voor het behoud van de lichaamswarmte. We hebben ook 10 nestkastjes opgehangen waar ze kunnen schuilen, en voederbakjes met verschillende soorten zaden, vlees, vet, kaas, vruchten, pindanoten… En we strooien ook zaadjes op de grond, want sommige vogels eten alleen wat er op de grond ligt. Het is ongelooflijk hoeveel vogels hier neerstrijken, vlak bij ons terras. Het is een mooi schouwspel, ook al vechten ze soms hard om toch maar een graantje te kunnen meepikken.”

Ondertussen zijn al verschillende dorpen afgesloten van de buitenwereld door hoge sneeuwmuren. Kunnen Francesca en Jimmy ook de schoonheid van de winter in de Abruzzen nog appreciëren? Francesca: “Jazeker, het landschap is prachtig, vaak surrealistisch. Enkele dagen geleden was het volle maan. Met al dat maanlicht en de reflectie op de sneeuw leek het wel dag! En dan is er die stilte. Absolute stilte. Alsof je weer leeft in de middeleeuwen, in een tijd dat er geen auto’s waren.”

Cinquecento NeveWat is het mooiste seizoen in de Abruzzen: winter of zomer? “Als ik mag kiezen, geef me dan toch maar de zomer. Dan is het hier warm, maar nooit echt té warm. De lucht is altijd helder en fris. In L’Aquila zeggen ze zelfs: “Fa 11 mesi di freddo e 1 di fresco!”. Met andere woorden: het is hier 11 maanden koel en 1 maand koud.

-

Foto’s: Francesca Ardizzola, Leopoldo Belli (Abruzzo nel Cuore), Giovanni Morachioli en Massimo Ceccarossi (Paesaggi d’Abruzzo).
Met dank aan Francesca Ardizzola, B&B Abruzzo Segreto.

Dit bericht is geplaatst in Abruzzen, Italië van buiten en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Wintertaferelen in de Abruzzen

 1. Desmet Guy zegt:

  Ik ben vorig jaar in de zomer in augustus naar SALLE (PE) op vakantie geweest en hadden we toen 35 graden, nu ligt er 2 m sneeuw ! Ik heb daar veel Italiaanse vrienden. Een heel mooie streek om er te wandelen! Ciao Francesca !

 2. Marleen W. zegt:

  Als ik mag kiezen dan toch maar de Abruzzen in de zomer !
  Mooie foto’s ! Het adresje van de B&B is bij deze genoteerd . Francesca lijkt me een sympatieke dame , met het hart op de juiste plaats voor mens èn dier.

 3. Salle? Guy, dan ken je ongetwijfeld Rossana van galerie Metis in Amsterdam, ik bedoel, hoe anders kan een Nederlander daar terecht komen? We hebben afgelopen zaterdag een mooi Abruzzo feest bij hen gehouden.

  Francesca en Jimmy zijn de allerliefste mensen, ik heb een paar jaar terug een kookcursus voor twee Nederlanders bij hen gehouden, want mijn eigen huis was door de aardbeving onbewoonbaar geraakt. Ze hebben een prachtige tuin en je kunt voor de deur parkeren, iets wat bij die dorpen allerminst zeker is. Gewoon gaan, het is zo mooi daar.

Geef een reactie