Aldo Penna over Palermo

De Italiaanse schrijver Aldo Penna is sterk verbonden met de Siciliaanse antimaffiabeweging. Zijn roman “Il silenzio imperfetto” (De onvolmaakte stilte) brengt het verhaal van de journalist Gaetano Flores die de banden tussen politiek en maffia probeert te ontrafelen. Lang voor de voltooiing van het boek had de auteur zijn hoofdpersonage al tot leven gewekt via Facebook en YouTube. Gaetano Flores heeft een eigen Facebook-profiel en de titel “Il silenzio imperfetto” kwam er op basis van suggesties van Facebook-vrienden via het internet. Het voorwoord van het boek werd geschreven door de Siciliaanse magistraat Antonio Ingroia.

Aldo Penna schreef voor Italia Magia een korte tekst over de Siciliaanse hoofdstad, zijn geliefde Palermo.

Palermo, stad van tegenstellingen

Palermo spiaggiaPalermo is grootsheid en decadentie, laagheid en heldendom, luister en verval. De geschiedenis is af te lezen aan de gevels van de huizen en het wegdek van de straten. Verkiest u een nette stad met een stipte, efficiënte dienstverlening? Verwacht u fatsoenlijke wegen en afgeborstelde gebouwen? Dan bent u op de verkeerde plek. Houdt u van gepassioneerde mensen die nooit opgeven, ondanks de gewelddadige criminaliteit, dan is dit uw stad. Hartelijk welkom!

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog ziet u hier en daar nog steeds ruïnes die het gevolg zijn van de verwoestende bombardementen van 1943, toen het historische hart uit de stad werd weggerukt. De oude stadskern was op sterven na dood en de burgerij trok zich terug in rechtlijnige, zielloze nieuwbouwwijken. Wat een tristesse in een stad die aan het begin van de 19e eeuw meer inwoners telde dan Rome. Wat een tristesse in deze ooit zo dichtbevolkte metropool die dreigde te veranderen in een spookstad.

Monreale kloostertuinNet zoals het communisme de economie van Rusland heeft verwoest, zo heeft de maffia het sociale weefsel van Palermo grondig aangetast. De hoofdstad van Sicilië, waar in 1908 de Wereldtentoonstelling plaatsvond, had ooit de grootste koopvaardijvloot van Italië en huisvestte tal van grote bedrijven. Bovendien waren er – en ze zijn er ook nu nog – prachtige gebouwen in Liberty-stijl, de Italiaanse art nouveau.

Na de bloedige aanslagen van 1992 en 1993, waarbij de rechters Falcone en Borsellino om het leven kwamen, werd de gefolterde stad eindelijk wakker. De vonk van het dynamiet was ook de vonk van verlossing en wedergeboorte. Er ontstond een levendige antimaffiabeweging die duizenden mensen op straat bracht en ook nu nog erg actief is. Een trage maar onafwendbare omwenteling, die gestalte krijgt in de geleidelijke vernieuwing van het stadscentrum, in steeds meer arrestaties van maffiabazen, in nieuwe energieën op zoek naar nieuwe vormen van expressie. Nog niet alle wonden zijn geheeld. Er is nog een lange weg af te leggen, maar het gaat eindelijk de juiste richting uit.

Palermo San Giovanni degli EremitiPalermo is een amalgaam zonder weerga. Van de rode koepels van de oude moskeeën - tijdens de Arabische overheersing telde de stad er honderden – tot de kerken in alle denkbare stijlen, en natuurlijk de machtige Normandische kathedraal. Van de oude stadspoorten en de haven tot de reuzenvijgenbomen op de Piazza Marina. En niet te vergeten, het Palazzo del Rettorato, ooit de lugubere zetel van de Inquisitie, beroemd vanwege de ketterverbrandingen voor een publiek van duizenden toeschouwers.

In de baai van Palermo ziet u bij heldere hemel de contouren van Ustica, een geheimzinnig, vulkanisch eiland. Langs de wallen ontvouwde zich ooit een lint van prinselijke paleizen, nu zijn er ontelbare bars, restaurants en boekhandels. Erg geliefd zijn ook de botanische tuinen en de Villa Giulia, met tal van kostbare planten. En dan zijn er nog de vele markten, de ene al kleuriger dan de andere, waar u allerlei traditionele, heerlijke lekkernijen kunt kopen. Een feest voor het oog.

MonrealeMisschien passeert u nog langs de “Antica sede dei Beati Paoli”, de zetel van een mysterieuze sekte uit de 18e eeuw, die de macht van de Kerk én de arrogantie van de adel tartte. Slechts enkele kilometers buiten Palermo ligt Monreale met zijn schitterende kathedraal vol kostbare mozaïeken en zijn prachtige kloostertuin. Vergeet vooral niet een wandeling te maken door Mondello, loop op blote voeten door het zand, sluit uw ogen en voel hoe de wind in uw haren speelt. En hebt u ’s avonds nog wat adem over, dan kunt u nog genieten van het bruisende nachtleven in de straatjes en steegjes die nu pas echt tot leven komen.

Aldo Penna

Website van de auteur.
Presentatie op YouTube door de magistraat Antonio Ingroia.
Gaetano Flores op Facebook.

(foto’s: Aldo Penna & Joris Wouters)

Dit bericht is geplaatst in Gastauteurs, Sicilië en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie