Firenze en de steen van Dante

Firenze DomFirenze is de stad van Dante Alighieri. De grote Italiaanse dichter werd geboren in de Toscaanse hoofdstad in 1265. Hij werd gedoopt in het baptisterium, de doopkapel op het plein waar jaren later de monumentale dom zou verrijzen. Vlak bij die dom bevindt zich de steen van Dante. En iets verder ligt er… nóg een steen van Dante.

Het verhaal gaat dat de schrijver van de Goddelijke Komedie bijzonder geboeid was door de bouwwerken van de Basilica di Santa Maria del Fiore, kortweg de Duomo. Hij kuierde regelmatig naar het plein en had er zelfs een vaste stek: een grote, ruwe steen. Dat was zijn uitkijkpost, zijn “zitsteen” waar hij vaak zat te mijmeren of te discussiëren met werklieden en voorbijgangers.

Dante stond bekend voor zijn fenomenale geheugen. Op een dag kwam er iemand langs die dat toch eens wilde uittesten. Er ontspon zich een lang gesprek. Op het einde vroeg de man aan Dante, heel terloops, wat zijn lievelingskost was. “Een hardgekookt ei”, antwoordde de dichter. Een jaar ging voorbij. Opnieuw liep dezelfde man langs dezelfde plek, en weer trof hij Dante aan, in gedachten verzonken op zijn zitsteen. “Met wat?” was het enige wat de man vroeg. “Met zout”, antwoordde Dante, alsof er geen seconde verlopen was tussen de eerste en de tweede vraag.

Sasso 1Jaren na de dood van de dichter werd deze plek gemarkeerd met een steen: een blok marmer met de inscriptie “Sasso di Dante”, steen van Dante. Eerst lag de steen in het wegdek verzonken, maar later werd hij ingewerkt in de gevel van een huis op de Piazza del Duomo. En daar is hij vandaag nog altijd te bewonderen. Maar is deze mooie, glad gepolijste steen wel de echte steen van Dante? Volgens sommige Florentijnen alvast niet. Wie een eindje doorloopt, zal zien dat iets verder in een zijstraatje vlak bij de dom midden op het trottoir een grote, ruwe steen ligt. Er hangt zelfs een koperen plaatje op: “il vero sasso di Dante”, de echte steen van Dante! En zo komt het dat de grote dichter meer dan zeven eeuwen na zijn dood niet één maar twee zitstenen heeft.

Sasso 2De Toscaanse hoofdstad is bijzonder trots op haar beroemde dichter. En toch ligt Dante niet begraven in Firenze maar in Ravenna. Daar was hij terecht gekomen na een verbanning vanwege een politiek meningsverschil. Hij zou nooit meer terugkeren. En toch gaan ook vandaag nog veel mensen in de Santa Croce kerk in Firenze de graftombe van Dante bezichtigen, tussen de monumentale graven van andere grootheden zoals Michelangelo en Galileo Galilei.

Sinds 1325 stuurt het gemeentebestuur van Firenze elk jaar een kruik met olijfolie en een palmtak naar Ravenna met het plechtige verzoek om “onze grootste zoon” terug te geven. Al eeuwenlang zijn de bestuurders van Ravenna onvermurwbaar. De Florentijnen én de toeristen moeten zich tevreden stellen met zijn geboortehuis, een standbeeld, een Dante Alighieristraat, een steen van Dante, nog een steen van Dante… en een mooie maar lege graftombe.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Toscane en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Firenze en de steen van Dante

  1. marleen w zegt:

    Ik ga binnenkort eens op zoek naar die zitstenen van Dante in Firenze . In het boekje ‘Lo struscio fiorentino’ neemt Franco Ciarleglio je mee op pad op zoek naar nog meer ‘curiosità, leggende , aneddoti e credenze popolare della Firenze mediovale e riniascimentale ‘ (Ed. Tipografia Bertelli )

Geef een reactie