Leen Huet over Venetië

Leen Huet is auteur van romans, literaire non-fictie en essays. Na haar studies kunstgeschiedenis en wijsbegeerte woonde ze enige tijd in Firenze. Italië, kunst en literatuur zijn haar belangrijkste thema’s en inspiratiebronnen. Leen Huet publiceerde, naast tal van bijdragen in kranten en tijdschriften, vijftien boeken. Twee daarvan hebben direct met Italië te maken. Eenoog (Uitgeverij Atlas, 2009) is een roman over een Vlaamse kunstenares in Firenze. In Venetië – Een literaire reis (Davidsfonds-Atlas, 2005) bundelde ze de mooiste literaire teksten over de lagunestad.

Leen Huet volgde in Venetië de voetsporen van Casanova, Byron, Brodsky, Goethe, Mann, Ruskin en vele anderen… maar ook van Corto Maltese, de fictieve held van de Italiaanse striptekenaar Hugo Pratt (1927-1995). In Fabel van Venetië verhaalde Pratt de avonturen van een rondzwervende zeeman aan het begin van de twintigste eeuw, tegen de achtergrond van het Italiaanse fascisme. Een leven als een droom, over de grenzen van tijd en ruimte. Een impressie.

In het spoor van Corto Maltese

Corto MalteseCorto Maltese, held der zeven wereldzeeën. Corto Maltese, zonder twijfel de knapste getekende zeeman ter wereld (al bekent men dit met pijn in het hart, omwille van kapitein Haddock). Corto Maltese, die naam alleen al past op geniale wijze bij een held. Zijn moeder was een Spaanse schone, La Niña di Gibraltar genaamd; zijn vader een matroos uit Cornwall. En zijn geestelijke vader was een Venetiaan, drager van de ook-niet-misse naam Hugo Pratt.

Wie de avonturen van Corto een beetje gevolgd heeft, weet het wel: in Venetië zwerft hij langs het paleis van de kamelen en over het laatste bruggetje zonder leuning, hij ontmoet er baron Corvo en ‘De Dichter’ Gabriele d’Annunzio en zoekt er naar een magische smaragd, de zogeheten Sleutel van Salomon, verborgen in de zetel van Sint Petrus. Aan het einde van het boek stuit je op de beroemde woorden: “Venetië kent drie magische, verborgen plaatsen: een in de straat van de Liefde voor Vrienden, de tweede bij de brug der Wonderen en derde in de Calle dei Marrani, bij San Geremia, in het oude ghetto. Als de Venetianen het gezag beu zijn, gaan ze naar deze geheime plaatsen, openen de deuren achter op de binnenplaatsen en verdwijnen voorgoed naar wonderschone landen en andere verhalen…”

Corto ScontoEen nachtblauwe omslag met een gulden maansikkel wenkte mij in de etalage van een boekhandel. Corto Sconto: de wonderbaarlijke en geheime wandelingen van Corto Maltese in Venetië. Geschreven door twee vrienden van wijlen meester Pratt. Die mij zelfs langs Pratts voordeur leidden, in een héél moeilijk vindbaar steegje. Die een gedicht over de stad citeerden van Pratts grootvader, eertijds een hoge piet bij de plaatselijke fascisten – zodat de Italiaanse geschiedenis me opeens Belgisch leek, vol kunstenaars die het oorlogsverleden van hun voorzaten afzwoeren; toch had Pratt een goede manier gevonden om met dat verleden om te gaan, niet in een even kleinburgerlijke linksigheid vervallend, strevend naar inzicht en vooral, naar een persoonlijke, uitgepuurde vorm in zijn werk. En die vorm volgde ik, het silhouet van de lange zeeman in zijn getailleerde jas, langs een verbijsterende doolhof van spaarzaam als houtsneden weergegeven binnenplaatsen.

Leen Huet
Blog van Leen Huet

Meer informatie over
het Venetië van Corto Maltese (Nederlands)
het Huis van Corto Maltese (Italiaans)
drie originele Venetië-gidsen (Italiaans)

Dit bericht is geplaatst in Gastauteurs, Venetië en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie