Venetië ondersteboven

Venezia acqua alta 1Venetië zinkt elk jaar iets dieper weg in de lagune. Het proces is al eeuwen aan de gang. De bodem daalt met bijna 10 centimeter per 100 jaar…. en tegelijk stijgt de zee met 10 tot 20 centimeter per 100 jaar. Acqua Alta is het sleutelwoord. Het resultaat? Een tiental overstromingen per jaar, meestal tussen november en maart. En die veroorzaken natuurlijk ook steeds meer schade aan de historische gebouwen langs de kades en de kanalen. Maar misschien komt daar binnenkort wel een eind aan.

Na tal van studies en jarenlang gepalaver besloot de overheid een beweegbare stormvloedkering te bouwen. Ze kreeg de naam MOSE (Mozes). In de loop van 2012 zou MOSE, of MOdulo Sperimentale Elettromeccanico, moeten beginnen te proefdraaien. Tachtig enorme deuren rusten op de zeebodem en zullen bij een dreigende overstroming omhoog komen en de drie doorgangen tussen de lagune en de Adriatische zee afsluiten. Tegen 2014 zou het megaproject de stad moeten beschermen tegen het vernietigende water. Maar zo ver is het nog niet. Er zijn vertragingen en de efficiëntie van het systeem wordt nu al betwist. De Venetianen blijven sceptisch. De rubber laarzen blijven klaarstaan.

Venezia acqua alta 2Ook de voorbije winter loeiden regelmatig de alarmsirenes. Als het verwachte verschil tussen hoog en laag tij meer dan 110 cm bedraagt, kondigen de sirenes het Acqua Alta aan. Maar de benedenverdiepingen van veel palazzi langs de kanalen staan dan meestal al blank. Ook in het voorportaal van de San Marcobasiliek stroomt het water regelmatig naar binnen, tot soms wel een halve meter hoog.

Veel hotels stellen laarzen of plastic schoenbeschermers ter beschikking. Zo kunnen hun klanten, als het water niet té hoog staat, toch nog met droge voeten langs het Canal Grande wandelen of door het San Marcoplein waden. Zij die geen laarzen hebben, bewegen zich in eindeloze files over de aangesleepte vlonders, die dienst doen als tijdelijke verhoogde wandelpaden. Gelaarsde politieagenten staan hier en daar in het water naast de vlonders en manen de wandelaars regelmatig aan om vooral niet te treuzelen. Stilstaand verkeer is uit den boze. Want dan raakt alles geblokkeerd. Signore e signori, avanti!

Venezia acqua alta 3Venetië is water. En dat betekent ook een enorme drukte van alle mogelijke vaartuigen, vaporetto’s, gondels, watertaxi’s, veerboten, kano’s, cruiseschepen… Ook na de inbedrijfstelling van de stormvloedkering zal dat wel zo blijven. Alleen is het niet zeker of de ontelbare toeristen ook na 2014 nog zullen kunnen genieten van de betoverende weerspiegelingen op de ondergelopen pleinen en kades, en of ze nog verwonderd zullen staan te kijken naar een omgekeerde San Marcobasiliek, campanile of andere historische gebouwen. Romantiek of ramptoerisme?

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Venetië en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie