Het smalste straatje ter wereld

Civitella RuettaImposante burchten, prachtige kunststeden, middeleeuwse dorpjes, smalle straatjes… Het maakt allemaal deel uit van het clichébeeld van Italië. Civitella del Tronto is zo’n dorpje. Maar opgelet: in Civitella hebben ze niet alleen het smalste straatje ter wereld, maar ook QR-codes en de enige burcht van Italië met ultramoderne roltrappen.

Civitella del Tronto ligt in het noorden van de Abruzzen, vlak bij de grens met De Marken. Het dorp is opgenomen in de lijst van de “borghi più belli d’Italia”, de mooiste dorpen van Italië. Civitella ligt aan de voet van de Fortezza di Civitella die werd gebouwd rond 1560. Erg veel bezoekers kreeg het dorp niet, en de burcht nog minder want daarvoor moest je vanuit het dorp nog eens een flink stuk hoger klimmen. Maar de regionale overheid bedacht een oplossing. Sinds kort is de hooggelegen, 16de-eeuwse burcht uitgerust met 21ste-eeuwse roltrappen. Duizelingwekkend lange, glimmende roltrappen, zodat ook de minder fitte toerist nu kan genieten van het uitzicht op de heuvels, de Abruzzen en de zee.

Civitella MostraIn enkele straatjes van Civitella wordt in de zomer elk jaar een fototentoonstelling georganiseerd. De zwart-wit foto’s hangen gewoon hier en daar aan de ruwe muren van de huizen, zonder veel uitleg. Wat er wel bijhoort, is een groot bord met een QR-code, die je met je smartphone kunt scannen om zo ter plekke alle gewenste informatie over het dorp, de burcht en de fototentoonstelling te downloaden… Alweer een bewijs dat ze in dit middeleeuwse dorpje in een uithoek van de Abruzzen technologisch helemaal mee zijn.

Maar de belangrijkste bezienswaardigheid is “La Ruetta”, een lang en uiterst smal trappenstraatje dat ooit speciaal werd aangelegd om ongewenste indringers te slim af te zijn. Een succesvolle strategie, want alle vijanden die ook maar iets te dik waren kwamen letterlijk klem te zitten. Op zijn smalst is het straatje amper 40 cm breed! Het spreekt vanzelf dat ze in Civitella erg trots zijn op het smalste straatje van Italië, en als het van de lokale restauranthouder afhangt zelfs het smalste van de hele wereld.

-

Meer info (Italiaans): Civitella del Tronto in de Abruzzopedia.

Dit bericht is geplaatst in Abruzzen, Italië van buiten en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie