Italiaanse paaseieren

Een van mijn eerste stukjes over Toscane die ik in de jaren 90 schreef voor de Belgische radio, ging over Italiaanse paaseieren. Want de Italianen hebben natuurlijk hun eigen tradities en hun eigen ideeën over “Pasqua”. Zij horen het in Keulen donderen als je vertelt dat de Belgische paaseieren door de klokken van Rome worden geleverd. Zoiets geks hebben ze nog nooit gehoord!

Eieren rapen hoort in Italië niet bij de paastradities. In de plaats daarvan krijgen Italiaanse kinderen van het paasbezoek telkens maar één chocolade ei cadeau. Maar dan wel een paasei dat inclusief de verpakking tot een meter hoog kan zijn. Een maand voor Pasen verschijnen in de supermarkten torenhoge rekken die gevuld zijn met deze kitcherig verpakte eieren in allerlei maten, van de meest uiteenlopende merken en prijzen. Het is onvoorstelbaar hoeveel ruimte daarvoor moet worden vrijgemaakt.

Waar het om gaat bij deze traditie is niet het ei zelf, maar wat erin zit, de “sorpresa”. Hoe belangrijker het merk van het ei en van de surprise die erin zit, hoe waardevoller het geschenk. Sommige mensen laten zelfs een eigen cadeautje in een handgemaakt ei verstoppen, maar dan gaat de prijs wel fors omhoog. Er zijn eieren met surprises voor jongens, voor meisjes, voor kinderen en voor volwassenen. Sjaaltjes, nepjuwelen, puzzels en de meest uiteenlopende gadgets. Eén blik op het merk van het ei en een ouder weet al of zijn kind blij of teleurgesteld zal zijn.

Zolang ze klein waren, kregen onze kinderen van familieleden en buren ieder jaar ook zo’n reuzepaasei. Tot wel een stuk of tien in totaal per Pasen. Of zoals mijn Nederlandse vriendin in het zuiden van Italië het uitdrukt: “dan breekt de lente aan en zit je nog steeds aan te hikken tegen de paaseierenchocolade van het vorige jaar”.

Geef mij maar de Belgische traditie. Eitjes rapen is niet alleen goedkoper en amusanter. Het scheept je ook niet op met goedkope surprises die ogenblikkelijk stuk gaan of meteen in de kast verdwijnen bij de onbruikbare surprises van het vorige jaar en last but not least, je blijft niet zitten met meters inpakpapier dat je op geen enkele manier kunt recupereren. Vrolijk paasfeest of Buona Pasqua!

De afbeelding helemaal bovenaan heb ik gemaakt om te laten zien hoe groot een traditioneel Italiaans paasei kan zijn. Het inpakpapier en de surprise van de chocolade eieren op een rijtje hieronder hebben de kleuren van de bekendste Italiaanse voetbalploegen.

 

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie