Vreemde vruchten op een Siciliaans strand

VendicariHet natuurreservaat van Vendicari ligt in het zuidoosten van Sicilië, ten zuiden van de stad Noto. Het staat bekend voor zijn biodiversiteit, zijn zeldzame planten en zijn trekvogels. Maar Vendicari produceert ook vreemde vruchten. Kiwi’s die zomaar aanspoelen op het strand…

De “Riserva Naturale Orientata Oasi Faunistica di Vendicari” bestaat sinds 1984. Het reservaat ligt aan de Ionische Zee en bestaat uit een vrij smalle, moerassige kuststrook met heel wat waardevolle planten. Door het hoge zoutgehalte ontwikkelde zich hier een bijzonder ecosysteem. De meest uiteenlopende vogels voelen zich hier thuis, waaronder reigers, flamingo’s, lepelaars en ooievaars. Duizenden trekvogels rusten hier uit tijdens de trek naar hun broedplaatsen. Vendicari is dan ook zeer geliefd bij bird watchers.

Vendicari tonnaraHet reservaat omvat enkele archeologische resten, onder meer van Griekse en Arabische oorsprong. Een Byzantijns kerkje en een Zwabische toren uit de 13e eeuw bleven gedeeltelijk bewaard. Maar Vendicari heeft ook nog restanten van een imposante “tonnara”, een haven met een tonijnfabriek, waarvan de oudste delen teruggaan tot de Hellenistische tijd. Eeuwenlang was tonijn in deze streek dé bron van inkomsten. De vissen werden aan land gebracht door de mannen en aan grote tafels versneden en verwerkt door de vrouwen. Wat vaak gepaard ging met veel geroep en gezang. Maar in het midden van 20e eeuw moesten de Siciliaanse tonijnvissers de duimen leggen voor de concurrentie uit het buitenland. Nu hoor je hier alleen nog de zee, de wind, de vogels… en het occasionele klasje kinderen op schoolreis.

Een van de opmerkelijkste fenomenen zie je elk jaar weer in de lente. Dan wordt het uitgestrekte zandstrand letterlijk overspoeld door vele duizenden, misschien wel miljoenen bruine bollen. Vendicari uccelloVreemde vruchten die wat lijken op kiwi’s in alle mogelijke formaten. Maar de bruine, pluizige haarbollen zijn helaas niet eetbaar. En ook de vogels lusten ze niet. “Planten uit de zee,” zucht de bewaker aan wie ik vraag hoe die dingen heten. “Nutteloos. Niks kun je ermee aanvangen. Elke dag hetzelfde. Waren het maar kiwi’s… of tonijnen!”

-
Meer info op de website van het Natuurreservaat van Vendicari.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Sicilië en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie