Bologna: scheve torens en arcaden

Bologna scheve torensEr is maar één scheve toren van Pisa. En toch zijn er minstens drie scheve torens in Bologna. Nee, die van Bologna zijn lang niet zo mooi en geraffineerd als die van Pisa. Maar wel behoorlijk scheef én hoog. In de 12e-eeuwse Torre Prendiparte is nu zelfs een bed & breakfast gehuisvest. Aantal kamers: één, maar wel met een dakterras en een uniek uitzicht.

Bologna, de hoofdstad van Emilia-Romagna, wordt vaak ‘la rossa’ genoemd, de rode stad. De terracottarode gevels en daken steken dan ook fel af tegen de blauwe lucht. Maar daarnaast is Bologna ook ‘la dotta’, de geleerde. Want Bologna is al bijna 900 jaar een studentenstad, met een universiteit die wordt erkend als de oudste van Europa. Een derde troetelnaam is ‘la grassa’, de vette, omdat de stad symbool staat voor lekker eten en een heel eigen regionale keuken.

Bologna arcadenBologna is een flaneerstad. Is het te warm en wilt u wat koelte? Geen probleem, het centrum van Bologna heeft een veelheid van schaduwrijke arcaden, met een lengte van in totaal zo’n 40 km. Regent het en wordt u niet graag nat? Ook dan bieden deze bogengalerijen een handige oplossing: volg ze en u zult grotendeels droog blijven. En onder veel galerijen zijn natuurlijk ook winkels, bars, boekenstalletjes, gelateria, terrasjes…

Aan pleinen geen tekort, te beginnen bij de prachtige Piazza Maggiore met de Basilica San Petronio en de Neptunusfontein, waar altijd wel wat te doen is. Vlak bij de Piazza Maggiore staan trouwens de twee scheefste torens van de stad, de Asinelli en de Garisenda, beide uit de 12e eeuw. In de middeleeuwen telde Bologna bijna 70 van deze ‘wolkenkrabbers’. Er zijn er nog zo’n twintig van overgebleven. Het waren vooral verdedigingstorens van adellijke families, maar ook statussymbolen want de hoogte van de torens was ook een indicatie van het prestige van de eigenaars. De Asinelli-toren is vandaag met zijn 97,20 meter de hoogste. Wie bereid is 798 treden te beklimmen, wordt beloond met een schitterend uitzicht over de rode stad en de groene heuvels. De Garisenda-toren er vlak naast was oorspronkelijk 60 meter hoog, maar werd in de 14e eeuw wegens instortingsgevaar verlaagd tot zo’n 48 meter. Hij is niet toegankelijk.

De Torre Azzoguidi, ook wel Altabella genoemd, staat wat verderop te pronken. Hij werd tijdens de recente aardschokken van 2012 flink dooreengeschud. Er vielen wat brokstukken naar beneden en er verschenen hier en daar wat barsten in de muren. De toren werd meteen ontoegankelijk verklaard, maar hij staat nog altijd recht, of liever… scheef.

Bologna Torre PrendiparteTen slotte is er nog de Torre Prendiparte, die ooit nog dienst deed als gevangenis. Deze slanke toren is nog altijd in privéhanden en bevat nu een exclusieve bed & breakfast met exact 1 kamer voor 2 tot max. 4 personen. De kamer bevindt zich op de 1e verdieping, de ontbijtruimte op de 2e en de muziekkamers op de 3e en 4e etage. Want er worden in de Torre Prendiparte ook concerten, recepties en feestjes georganiseerd. Van de 5e tot de 11e verdieping zijn er alleen maar trappen, trappen, trappen. Maar op het dakterras wacht u alweer een mooi uitzicht op de andere scheve torens én, als u dat wenst… een drankje. Salute!

-

Meer info over de Torre Prendiparte.

Dit bericht is geplaatst in Emilia-Romagna, Italië van buiten en getagd , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie