Daniele Badini over de Amiata

l'AmiataDaniele Badini is opgegroeid in Castel del Piano, aan de voet van de Amiata-berg in het zuiden van Toscane. Sinds zijn kinderjaren doorkruist hij dit gebied. Fotograferen werd een passie in zijn tienerjaren. Duizenden en duizenden foto’s maakte hij. Sinds de opkomst van de digitale fotografie verkent Daniele Badini steeds verder zijn geliefde streek, op zoek naar het licht, de kleuren, de uitzichten en situaties die het verhaal van de Amiata vertellen. Het boeiende verhaal van een uitgedoofde vulkaan, 1732 meter hoog, in het bergachtige, meest mysterieuze deel van Toscane.

Klik op de foto’s in het artikel om ze uit te vergroten.

Mijn berg in al zijn gedaanten

Ik probeer met mijn foto’s mijn bergstreek te beschrijven zoals ik die zie. Ik fotografeer dingen die me opvallen en ontroeren. Urenlang, dagenlang wandel ik door bossen en weiden, winter en zomer, om deze fantastische berg nog grondiger te leren kennen, tot in de kleinste details. En dan probeer ik met mijn foto’s over te brengen wat ik voel, midden in het bos… als een zonnestraal door de takken van een kastanjeboom valt, het geluid van een dier opeens de stilte doorbreekt of de rust van een uitzicht over mij neerdaalt.

luce e nuvoleSoms ga ik ergens zitten om een plek of een panorama te bestuderen. Dan vergeet ik de tijd. Dan ontvouwt zich de absolute stilte, alleen doorbroken door een voorbijvliegende vogel. Als ik heel stil blijf zitten kijken, vallen me dingen op die ik anders niet zie.  Een lieveheersbeestje op een verdroogde bloem, een vos die zich op een veilige afstand behoedzaam roert, de vorm van de wolken, het licht dat op de stenen, de huizen, de heuvels en de planten speelt. Ik maak foto’s van mijn berg, in de eerste plaats voor mezelf om het ogenblik, de gevoelens en de plaats van dat ogenblik vast te leggen. Pas daarna vertel ik aan anderen wat ik gezien en beleefd heb.

Daniele Badini boomAlles fotografeer ik: vergezichten, monumenten, rotsen, kleuren, dieren, planten, plekken, mensen en gebeurtenissen. Alles  wat volgens mij dit gebied met zijn rijke natuur, zijn tradities en eigenheden typeert. Alles wat nodig is om het verhaal van de Monte Amiata te vertellen. Ik weet niet of ik met mijn foto’s iets overbreng van wat ik voel als ik een bepaalde scène, plaats of situatie zie, maar zodra ik ze maak, weet ik dat ik dat ogenblik, dat licht of dat onvergetelijke scenario stilleg om het nooit meer te kunnen vergeten!

Soms vraag ik mij af welke gevoelens mijn foto’s opwekken in wie ze bekijkt. En of ik erin slaag om het verhaal van mijn berg te vertellen, mensen nieuwsgierig te maken en aan te zetten om dit stukje Toscane te komen verkennen… Een plekje dat je traag moet proeven en smaken, kalmpjes aan, om er met volle teugen van te kunnen genieten.

Daniele Badini

Meer informatie en foto’s op de website van Daniele Badini.
Copyright foto’s: Daniele Badini.

Leggete l’articolo su Daniele Badini in italiano.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Gastauteurs, Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie