Falcone en Borsellino – Het recht om te dromen

Le navi della Legalità a PalermoOp 23 mei 20 jaar geleden stierven de Siciliaanse rechter Giovanni Falcone, zijn vrouw Francesca Laura Morvillo en drie van zijn lijfwachten. Ze werden vermoord door de maffia in een bomaanslag in Capaci, nabij Palermo. Amper twee maanden later was het de beurt aan zijn vriend, de onderzoeksrechter Paolo Borsellino. Sindsdien is er veel veranderd.

Wat 20 jaar geleden onmogelijk was, kan vandaag. Praten over de mafia in Palermo is geen taboe meer. Een voettocht, georganiseerd door het stadsbestuur en drie scholen van Palermo, vertrekt vanavond naar Falcone’s boom – l’albero di Falcone – op de plaats waar hij op 23 mei 1992 vermoord werd samen met zijn vrouw en lijfwachten. Het thema van de hele week die volgt, is de “legaliteit”. Er worden duizenden deelnemers verwacht.

Vanochtend legden in de haven van Palermo twee schepen aan, le navi della legalità, beide met enorme posters van Giovanni Falcone en Paolo Borsellini. De honderden jongeren die gisteren in Civitavecchia en Napels met de schepen naar Palermo vertrokken, werden vandaag in de Siciliaanse haven opgewacht door evenveel Siciliaanse jongeren met witte T-shirts.

De Romeinse Notte dei musei is dit jaar officieel aan Falcone en Borsellino gewijd. De verlichting van het Colosseum gaat vannacht uit. Talrijke concerten in het hele land zijn vanavond aan hen gewijd en op het programma van de Salone del Libro in Turijn staan diverse initiatieven ter herinnering aan de bomaanslag en aan alle slachtoffers van de maffia.

In een bomaanslag voor de school in Brindisi (Puglia) die de naam Morvilla-Falcone draagt, stierf enkele dagen geleden de zestienjarige Melissa. Officieel is nog niet geweten of de link met de maffia moet worden gelegd, maar in de harten van de Italianen is er geen enkele twijfel mogelijk. Aan Melissa is dan ook de slogan van de herdenking gewijd. Il diritto di sognare cresce! Ons recht op dromen groeit!

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Sicilië en getagd , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie