Bordeeltrappen naar het vagevuur

Orvieto Pozzo San Patrizio 1Orvieto is een van de mooiste steden van Umbrië. De duomo is de trots van de stad. Maar minstens even intrigerend is de put van Sint-Patrick. Hij is zo diep dat hij tot in het vagevuur reikt… En op de koop toe heeft hij ook nog echte “bordeeltrappen”. Nee, de Pozzo di San Patrizio is niet zomaar een waterput.

Orvieto ligt in de zuidwestpunt van Umbrië, op een imposant plateau van tufsteen met ontelbare onderaardse gangen en grotten. Veel huizen hebben nog altijd hun eigen grot. Eeuwenlang werden ze gebruikt als ateliers en opslagplaatsen voor olie, graan en wijn. Denk maar aan de beroemde Orvieto Classico, de droge witte wijn uit de streek. Maar de grotten hebben nog andere verrassingen in petto. Marco Marino, een antiekhandelaar uit de Via della Cava, ontdekte tijdens graafwerken in zijn kelder de restanten van een eeuwenoude pottenbakkersoven, die door de Italianen als de oudste ter wereld wordt beschouwd.

Orvieto duomoIn de 13e eeuw werd begonnen met de bouw van de duomo. Pas 300 jaar later was hij voltooid. De gevel is een prachtig voorbeeld van Italiaanse gotiek. Het magnifieke roosvenster, de gedraaide pilasters, de gedetailleerde bas-reliëfs, de vele beelden en kleurrijke mozaïeken zijn oogverblindend. De zijgevels vallen dan weer op door hun sober horizontaal lijnenspel met stroken van witte travertijn en blauwgrijze basalt. Binnen gaat alle aandacht naar de Madonna di San Briziokapel, met overweldigende fresco’s van Fra Angelico en Luca Signorelli.

In het oostelijke uiteinde van de bovenstad, naast de resten van een Etruskische tempel, ligt de Pozzo di San Patrizio. Deze waterput uit 1527 is een technisch hoogstandje. Hij is 62 meter diep en wordt omgeven door een schacht met 72 boogvensters die voor natuurlijk licht zorgen. De schacht bevat twee brede, aparte wenteltrappen met telkens 248 treden. De ene trap diende voor het verkeer naar beneden en de andere voor het verkeer naar boven, want de ezels die zorgden voor de waterbevoorrading van de stad mochten niet met elkaar in botsing komen. Helemaal beneden is er een bruggetje dat de overgang maakt van de neergaande naar de opgaande trap.

Orvieto Pozzo San Patrizio 2Toen de waterput pas voltooid was, bleken de inwoners van Orvieto zo onder de indruk van de diepte dat ze dachten dat de put recht naar het vagevuur leidde, ook al werd er door de ezels geen vuur maar water naar boven gehaald… Een oude legende over een put die bekend stond als “Het vagevuur van Sint-Patricius” leverde de naam voor deze ingenieuze constructie. Het systeem van de gescheiden trappen zou dan weer geïnspireerd zijn op de trappen van een Romeins bordeel, waar de naar binnen en naar buiten gaande bezoekers liever niet met elkaar in contact wilden komen, zo vertelt een lokale gids. Via bordeeltrappen naar het vagevuur… Se non è vero, è ben trovato!

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Umbrië en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie