En toch beweegt ze!

Firenze Casa GalileiDaar sta je dan. Onverwacht. Pal voor het huis van Galilei in Firenze. Hij werd geboren in Pisa, maar hier in Firenze zou hij gewoond hebben, ook al was het maar korte tijd. Galileo Galilei, die de kerk tartte door te stellen dat de zon het centrum van het heelal was, en niet de aarde. De grote Galilei die niet zou toegeven.

Galileo Galilei werd geboren in 1564 in Pisa en stierf in 1642 in Florence (Firenze). Hij was erg begaafd in de natuurkunde, meetkunde, mechanica en sterrenkunde. Galilei wordt dan ook beschouwd als de vader van de moderne astronomie. Hij kwam tot de conclusie dat de zon in het midden van ons zonnestelsel staat. Wat toen niet zo vanzelfsprekend was! Maar in 1612 werd het verzet tegen zijn copernicaans wereldbeeld steeds sterker. Het was niet in overeenstemming met de opvattingen van de kerk dat de aarde het centrum van het heelal was.

Galilei deed nog veel meer ontdekkingen, al aarzelde hij vaak om ze te publiceren. Soms gebruikte hij anagrammen (raadsels via letterkeer) om bepaalde fenomenen te beschrijven. Toen hij twee vlekjes aan weerszijden van Saturnus zag (een ring, zoals later bleek), beschreef hij ze met dit anagram: SMAISMRMILMEPOETALEVMIBVNENVGTTAVIRAS. Met andere woorden: Altissimum planetam tergeminum observavi, of: ik heb de hoogste planeet drievoudig gezien.

Galilei bleef heel zijn leven katholiek, maar hij leefde wel ongetrouwd samen met een vrouw met wie hij twee dochters en een zoon kreeg. Ook dat viel bij de kerkelijke overheid natuurlijk niet in goede aarde. Zijn dochters werden dan ook naar een klooster gestuurd, omdat niemand ooit met hen zou willen trouwen, volgens de kerk.

Uiteindelijk werd de grote astronoom naar Rome geroepen om zich te verantwoorden voor een kerkelijke rechtbank. Het conflict sleepte jaren aan. In 1633, na een lang proces – Galilei was toen al 69 jaar – vernam hij het vonnis: levenslang huisarrest. Hij leek zijn lot te aanvaarden, maar volgens de overlevering zou hij toch nog duidelijk hebben gefluisterd: “Eppur si muove” – En toch beweegt ze (de aarde om de zon)!

Firenze Museo Galilei 1In 1992, ruim 4 eeuwen later, werd Galilei gerehabiliteerd door de kerk. Ondertussen was hij al lang erkend door de wetenschap en door de hele samenleving. En toch: pas enkele jaren geleden werd de luchthaven van Pisa omgedoopt tot Aeroporto Internazionale Galileo Galilei en pas sinds enkele jaren begint het Museo Galileo in Firenze echt van de grond te komen. En dan is er nog de graftombe in de Santa Croce, waar hij samen met ontelbare andere grootheden begraven ligt, terwijl de toeristenstroom zich rondom hem beweegt, als planeten rond de zon.

-

Meer info op de website van het Museo Galilei.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Toscane en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie