Siciliaanse zon en muzikale gekte

BaciamolemaniZinderende zuiderse klanken, explosieve verhalen over verre reizen en groteske avonturen. Ska, rumba en rock! Baciamolemani is een Siciliaanse band die het allemaal combineert. In Italië wonnen ze al verschillende prijzen en op 14 juli staan ze op het podium van Polé Polé in Gent.

Baciamolemani is niet zomaar een muziekgroepje. De naam is een samentrekking van “baciamo le mani”, letterlijk “laten we de handen kussen”, een verwijzing naar de handkus, een typisch Siciliaans maffiagebruik… In 2006 verscheen hun eerste cd “Ballacazzìz” en maakten ze ook hun eerste grote tournee. Twee jaar en meer dan vijftig concerten later vertrekken ze naar Catalonië, waar ze ook het jaar daarop worden uitgenodigd voor het Simbiruta Festival in Barcelona. In 2010 neemt de groep deel aan het Festival della Nuova Canzone Siciliana, waar ze de finale winnen. In augustus van hetzelfde jaar kapen ze ook nog de hoofdprijs weg op het Lennon Festival.

De eerste videoclip van Baciamolemani kwam tot stand in samenwerking met regisseur-acteur Danilo Schininà, met wie enkele groepsleden regelmatig samenwerken voor muziektheater-voorstellingen. Samen met teAtroAmArgine deden ze in 2010 een korte tournee door België met “Grillo: avventure ironico-erotiche”. In 2011 volgde “Il Caso Spampinato”, een stuk over de maffia. Danilo Schininà regisseerde ook de videoclip van de succesvolle song La Corriera.

In de lente van 2011 verscheen hun tweede cd “L’Albero delle Seppie” (de inktvissenboom), waaraan enkele leden van de Catalaanse groep La Pegatina, de Catanese singer-songwriter Vincenzo Spampinato en de rapper Soulcé meewerkten. Een album waarin zeer uiteenlopende stijlen en meer dan twintig instrumenten aan bod komen.

Beide albums, Ballacazzìz en L’Albero delle Seppie, zijn gratis te downloaden op hun website. Maar je kunt Baciamolemani dus ook live aan het werk zien op 14 juli in Gent op Polé Polé.

Waarom nu precies die naam “Baciamolemani”? We vroegen het hun zelf. En dit is het antwoord: “We hebben deze typisch Siciliaanse uitdrukking gebruikt om een contrast te vormen met de stereotiepe negatieve beeldvorming over Sicilië. Met onze eigenheid, onze vrolijkheid, ons positivisme en onze muziek willen we het publiek laten kennismaken met een eiland boordevol passie, een rijke geschiedenis en mooie mensen!”

-

Bekijk de clip La Corriera.
Ga naar de website van Baciamolemani.
Copyright foto: Baciamolemani.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Radio Italia en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie