Wie ontcijfert de magische inscripties?

Porta Magica 1Vrijdag de 17e: een ongeluksdag voor de Italianen! Jawel, niet 13 maar 17 is het Italiaanse ongeluksgetal. De ideale dag dus om even stil te staan bij het belang van bijgeloof, magie en occultisme in het leven van de Italianen… en bij een van de meest tastbare restanten van het occultisme in Rome: de Porta Magica.

Toekomstvoorspellers, astrologen en waarzeggers zijn niet weg te denken uit het leven in Italië. Je ziet ze soms achter hun klaptafeltje zitten op een of ander plein, bijvoorbeeld in Rome op de Piazza Navona, terwijl de klanten geduldig in de file staan. En de bekendste hebben zelfs hun eigen programma op de een of andere tv-zender.

“Italië is een land vol oeroude cultussen, rijk aan natuurlijke en bovennatuurlijke krachten”, zei ooit Federico Fellini. Bepaalde riten en cultussen, verbonden met specifieke regio’s en vaak stammend uit de mythen en sagen van de boerenbevolking, spelen vandaag nog altijd een rol. Niet zelden is er ook een verband met eeuwenoude geheime genootschappen die hier en daar hun sporen hebben nagelaten.

Mensen die in magie en occultisme geloven, weten maar al te goed waar in Rome zich de Porta Magica bevindt: op de Piazza Vittorio Emanuele II. De magische deur maakt deel uit van een kleine ruïne die is omgeven door een hoog hek. Die ruïne met het grasveldje errond is nu het domein van een kolonie zwerfkatten, zoals je er in Rome wel meer aantreft. De deur van dichtbij bekijken is onmogelijk, maar van achter het hek zie je nog heel goed de merkwaardige omlijsting waarop allerlei vreemde tekens, kabbalistische symbolen en algebraïsche formules gebeiteld staan. Aan weerszijden van de deur staan bovendien twee imposante beelden, als twee boze wachters die het mysterieuze heiligdom bewaken. Zij zouden allebei de Oud-Egyptische godheid Bes voorstellen.

Porta Magica inscriptiesIn de 17e eeuw stond hier de Villa Palombara, de residentie van markies Massimiliano II Palombara. Een prachtige villa die in de 19e eeuw helaas werd afgebroken. De Porta Magica was een van de vijf toegangen. De markies zou aan het hoofd gestaan hebben van een geheim genootschap en ontving vaak magiërs, astrologen en alchemisten, op zoek naar de formule om goud te maken. Zo was er op een bepaald moment een zekere Giuseppe Francesco Borri, een talentvolle Milanees die was weggestuurd van het Jezuïetencollege omdat hij meer geïnteresseerd was in occultisme dan in theologie. Hij kreeg van de markies een aanzienlijke som geld om een reeks ingewikkelde experimenten uit te voeren. Giuseppe Francesco Borri bleek zo talentvol dat hij al vlug zichzelf wegtoverde, met inbegrip van al het geld…  Alleen enkele documenten met vreemde tekens en symbolen liet hij achter voor de markies. Zou dat nu de formule zijn om goud te maken? Helaas, niemand bleek in staat ze te ontcijferen. Voordat hij stierf liet de markies de mysterieuze tekens zorgvuldig in de lijst rondom de deur beitelen. In de hoop dat ooit iemand, wie weet, ze zou kunnen ontcijferen.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Rome en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie