De barbier van Syracuse

Oor van Dyonisius 1Iedereen kent de barbier van Sevilla. Bijna niemand kent de barbier van Syracuse. En de barbier van Syracuse wil ook niet bekend zijn. Hij wil alleen af en toe wat zingen in het Oor van Dyonisius.

Syracuse – “Siracusa” in het Italiaans, “Sarausa” in het Siciliaans – is een havenstad aan de Ionische Zee in het zuidoosten van Sicilië. De stad speelde eeuwenlang een belangrijke rol, op commercieel en cultureel gebied. De Grieken, de Romeinen, de Arabieren, de Normandiërs en nog veel andere volkeren lieten er hun sporen na. Een groot deel van Syracuse, inclusief het bijzonder sfeervolle schiereiland Ortigia, staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Syracuse is de stad van Archimedes, de grote wiskundige, natuurkundige, astronoom en uitvinder. Toen de stad in 212 voor Christus belegerd werd door de Romeinen liet Archimedes via enorme spiegels het zonlicht convergeren op de vijandelijke schepen, om ze zo van een veilige afstand in brand te steken. Ook zijn reuzenkatapult en zijn reuzenklauw werden gebruikt bij de strijd om de stad. En zo deed Archimedes nog wel meer uitvindingen. Eureka!

Oor van Dyonisius 2Maar hoe zit het nu met dat Oor van Dionysius? “L’Orecchio di Dioniso” is een grot van 65 meter diep en 23 meter hoog met een verbazingwekkende akoestiek. De grot werd onder de heerschappij van Dyonisius  jarenlang gebruikt als gevangenis. De tiran liet er zijn gevaarlijkste tegenstanders in opsluiten, want zo konden ze gemakkelijk worden afgeluisterd. Elk geluid, ook het zachtste gefluister, was tot buiten hoorbaar. Volgens anderen zou het “Oor van Dionysius” zijn naam hebben gekregen van Michelangelo Merisi, beter bekend als Caravaggio. De grote schilder was op de vlucht nadat hij in Rome iemand gedood had tijdens een duel. Zo dook hij in 1608 onder in Syracuse. Daar ontdekte hij de wonderlijke grot, die volgens hem de vorm had van een reusachtige menselijke gehoorgang.

En dan is er nog “il barbiere di Siracusa”, de barbier van Syracuse. In de jaren 1930 woonde in de stad een kleine jongen die ervan droomde operazanger te worden. Als kind al zong hij vaak volksliedjes maar ook flarden van aria’s, die hij meestal op straat oppikte. Hij wilde doodgraag muziek leren, maar daar hadden zijn ouders helemaal geen geld voor. Dus werd hij barbier, net als zijn vader en grootvader. Daarnaast had hij ook een bijbaantje als bewaker bij de grot van Dionysius, waar hij met plezier de bijzondere akoestiek aan de toeristen demonstreerde. Daar leerde hij ook een jonge vrouw kennen, een toeriste uit Noord-Italië, met wie hij later trouwde. Maar na enkele jaren al overleed zijn vrouw. De kinderloze weduwnaar zegde zijn bijbaantje op, hertrouwde nooit meer en ging nooit meer terugging naar het Oor van Dionysius. Tot op een dag…

BarbiereIn plaats van naar de plek te gaan waar alles geëindigd was – het graf van zijn overleden vrouw – besloot hij naar de plek te gaan waar alles begonnen was. Elke ochtend, voordat hij de luiken opende, als het nog fris was, maakte hij een wandeling, meestal langs de markt om wat inkopen te doen en onderweg in een bar een espresso te drinken. En soms wandelde hij, nog voordat de stad goed en wel ontwaakt was, helemaal naar het Oor van Dyonisius. De bewakers kenden hem natuurlijk en lieten hem vaak al binnen voordat het archeologisch park met het Griekse en het Romeinse amfitheater en de grot openging voor het publiek. Doorgaans bleef hij niet langer dan enkele minuutjes binnen. Dan zong hij in het Oor van Dyonisius een fragment van een van zijn lievelingsaria’s. Alleen. Op zijn manier. Daarna ging hij meestal nog even op een bankje zitten, waarna hij in stilte enkele bewakers groette en ten slotte terug naar huis wandelde. Klaar om de luiken te openen. Klaar om te beginnen aan alweer een nieuwe dag.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Sicilië en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie